Ga naar de inhoud
Kandidatenlijsten

Waarom alle NSC-politici op de campagnefoto's naar rechts kijken

De kandidaten van NSC staan allemaal in dezelfde positie en kleur op de foto. Beeld © NSC

De kandidatenlijst van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) is eindelijk bekendgemaakt. Opvallend zijn de foto's: iedereen is gekleed in het blauw en naar rechts gepositioneerd. En dat is natuurlijk geen toeval. Welke gedachten zitten er achter de campagnefoto's van de partijen?

Bij elke partij is een duidelijk patroon te zien. Waar de foto's van NSC allemaal erg op elkaar lijken, zijn die van Volt zijn juist spontaan en speels, in allerlei posities en met een paarse achtergrond die op elke foto verschilt. CDA'ers kijken op hun beurt allemaal recht in de camera, en de leden van de ChristenUnie lachen breeduit.

Over al die foto's wordt van tevoren goed nagedacht, vertelt communicatie-expert Lars Duursma. "Dat iedereen er hetzelfde bij staat straalt eenheid uit." Dat de kandidaten van NSC allemaal naar rechts kijken is dan ook geen toeval. "Naar rechts kijken is naar de toekomst kijken. Wie naar links kijkt, kijkt daarentegen in het verleden."

De kleur blauw straalt volgens hem positiviteit uit. "Veel andere kleuren zijn bovendien al ingenomen."

NSC
Lees ook:
NSC doet overal mee, Omtzigt zwijgt nog over premierskandidaat

NSC streeft naar een bepaalde rust op hun website, denkt fotograaf William Rutten. "Door mensen dezelfde kant op te laten kijken, creëer je een gevoel van uniformiteit en sereniteit." Maar het zou ook kunnen dat er haast in het spel was. "Je kunt als fotograaf lekker doorklikken als je iedereen op dezelfde manier fotografeert."

Recht van voren of zijkant

Een foto vanaf de zijkant kan een gevoel van statigheid geven, zegt Rutten. "Zoals bij de koninklijke familie. Meestal worden die foto's vanaf een lager standpunt genomen, waardoor het onderwerp imposanter lijkt." 

Iemand vanaf de zijkant fotograferen kan bovendien helpen te voorkomen dat iemand intimiderend overkomt. "Recht van voren fotograferen is een stijl die vaak wordt geassocieerd met intimiderende kracht. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop Trump vaak recht van voren werd vastgelegd: het benadrukte zijn vastberadenheid en onverschrokkenheid."

Frans Timmermans kijkt op zijn portretfoto juist wel recht de lens in. Op de ietwat rommelige groepsfoto van PvdA/GroenLinks staat hij in het midden. "Dat stelt dat hij 'de man van het volk' is", zegt Rutger Tiesma van Het Campagnebureau.

Hem valt op dat vrouwen op hun beurt weer voor andere houdingen kiezen. "Zij gaan vaker voor de handen in de zij, wat als een natuurlijkere houding wordt beschouwd."

Doelgroepen

"Maar het hangt allemaal sterk af van het doel en de doelgroep", benadrukt hij. "Daarom zijn de foto's van Volt informeler en spontaner. Dat komt jonger over."

Paars is bovendien echt de kleur van Volt, voegt communicatie-expert Duursma toe. "Het zegt: wees maar jezelf. Je mag zijn wie je bent."