Ga naar de inhoud
Vanaf januari

Vissen met weerhaak straks verboden in Amersfoort: zo schadelijk is het

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Wie graag met weerhaakjes vist, kan over een paar maanden niet meer terecht in Amersfoort. Het wordt per 1 januari namelijk verboden om in die gemeente te vissen met weerhaakjes, omdat het dieronvriendelijk zou zijn. Toch zijn de meningen erover verdeeld. "Karpers krijgen zonder weerhaakje eerder een snee in de mond", zegt Ruben Bil van Sportvisserij Nederland.

Een weerhaak is een soort van klein extra haakje aan de vishaak, dat voorkomt dat een vis loskomt. Dit zou extra leed veroorzaken.

Beschadigingen

Zo kunnen weerhaken – en eigenlijk ook andere soorten vishaken – verwondingen en fysieke pijn veroorzaken, vertelt Niels Kalkman van de Dierenbescherming. "De haak doorboort de lip van de vis. Sommige vissen slikken de haak ook nog eens door, waardoor ook organen beschadigen."

Utrechtse
Zie ook:
Utrechtse visdeurbel werkt echt: 'Wereldwijd hielpen mensen vissen oversteken'

Daarnaast is er kans op huidschade. "Dit kan leiden tot huidinfecties en schimmelaantasting, waardoor de vis later alsnog sterft", vertelt Kalkman aan Editie NL. De weerhaak is er specifiek op gemaakt om te zorgen dat de vis niet van de haak afgaat. Die weerstand kan eventueel voor nog meer schade zorgen. 

Weerhaak heeft reden

Toch zit er een reden achter het gebruik van de weerhaakjes, vertelt Ruben Bil van Sportvisserij Nederland. "Als een vis hard schudt dan kan een haakje zonder weerhaak losraken. Soms kan de haak ook gaan schuiven waardoor een vis een wondje in de mond krijgt. Karpers krijgen zonder weerhaakje eerder een snee in de mond."

Ook is het volgens Bil handig voor de vissers die de vis niet terug willen gooien, maar juist mee willen nemen. Want dankzij de weerhaak raken vissen dus minder snel los. "Als je de hele dag maar één vis vangt, dan wil je niet dat die eraf valt."

'Goede eerste stap'

De Dierenbescherming vindt het aankomende verbod in elk geval een goede ontwikkeling. Kalkman hoopt dat het hier niet bij blijft. "We adviseren gemeenten om verder te gaan, want uit veel recente onderzoeken blijkt dat vissen pijn en stress kunnen ervaren. Dan is het sowieso geen pretje om een haak door de lip te krijgen – weerhaak of niet."

Rustig
Zie ook:
Rustig vissen? Vader en zoon hebben bijna een bultrug aan de haak

Kalkman gaat verder: "We hopen dan ook op een langzaam uitsterven van de hobby, maar dit is van de gemeente Amersfoort een goede eerste stap."