Ga naar de inhoud
Twee linkerhanden

Bouwmarkten bieden service voor onervaren klusser: 'Jongeren minder handig'

Timmerman Koos denkt dat jongeren niet genoeg lef hebben om te klussen. Beeld © Editie NL

Een lamp ophangen, een stopcontact aansluiten of een douchekraan monteren. Het zijn simpele klusjes die voor de oudere generatie vaak een fluitje van een cent zijn, maar voor veel jongeren al een grote uitdaging. Daarom gaan bouwmarkten Gamma en Karwei zich meer richten op onervaren klussers. Is de oudere generatie nou echt veel handiger, of kan eigenlijk iedereen klussen?

Meer dan 50 procent van de jongeren onder de 30 schakelt hulp in bij het klussen. Ongeveer 75 procent moet regelmatig spullen zoals een boor lenen, vooral van zijn of haar ouders. Dat blijkt uit cijfers van Het Grote Klusonderzoek. 

Gamma en Karwei spelen in op de klusser met twee linkerhanden. "We gaan ons meer richten op de onervaren klusser", zegt Laurens Miedema, manager van Intergamma, de koepelorganisatie waar de twee bouwmarkten onder vallen. "We zien dat men onzekerder is dan vroeger. Vooral de generatie onder de 30 – de starters op de woningmarkt – moet echt op gang worden geholpen." 

Instructievideo's

Daarom breiden de bouwmarkten hun aanbod aan online-instructievideo's uit. "We gaan in de filmpjes ook meer uitleggen over materialen en producten. Sommige mensen weten niet wat het verschil is tussenverf en beits." 

'Samen
Lees ook:
'Samen klussen in huis is de ultieme relatietest'

Daarnaast bieden ze thuisservice aan voor mensen die moeite hebben met bepaalde klusjes. "Er wordt bijvoorbeeld veel gezocht op de zoekterm 'gordijnen ophangen'. Voor zo'n soort taak – maar denk ook aan het vervangen van een stekkerdoos en het ophangen van een lamp – kunnen klanten voortaan iemand thuis laten komen."

Generatieverschil

Waarom de jongere generatie er meer moeite mee heeft? "Ons land verschuift van maakeconomie naar diensteconomie. Mensen zijn tegenwoordig gewend om op kantoor te zitten. Onze klanten hebben geen hekel aan klussen, maar ze zijn het minder gewend, en dat maakt ze onzeker. Terwijl wij denken dat mensen veel meer kunnen dan ze denken." 

Koos Overdevest, op YouTube beter bekend als Timmerman Koos, denkt dat het met de instelling te maken heeft. "Het is een kwestie van lef hebben als je begint. Zo van: oh, dat doe ik wel. Maar als je jong bent, heb je dat minder", zegt hij tegen Editie NL. "Als je eenmaal in je eigen huis zit besef je wat het allemaal wel niet kost als een timmerman alles moet maken. Dan besluit je het eerder zelf te doen. Vroeger werd je daar eerder toe gedwongen. Toen had je niet eens een elektricien." 

Minder interesse

Timmerman Koos heeft inmiddels 37.000 YouTube-abonnees. "Twaalf jaar geleden begon ik mijn kanaal met het idee: ik ga met pensioen, en met mij nog veel andere timmermannen. Jammer dat alle ervaring verloren gaat." Hij hoopte de jongeren van nu wat kennis bij te brengen. "Maar in de statistieken zie ik dat juist de jonge generatie niet kijkt. De meeste kijkers zijn ouder dan 40." 

Toch denkt hij dat het geen kwestie van onkunde is. "Uiteindelijk kan iedereen klussen. Het is gewoon een kwestie van interesse. Misschien dat dat ook pas komt als je volwassen bent en meer verantwoordelijkheden krijgt."