Weinig jongeren kiezen nog voor ambachtelijk werk. Slechts 1 procent van alle mbo-studenten volgt een specialistische vakopleiding, blijkt uit cijfers van het Ambacht in Beeld Festival, dat dit weekend in Amsterdam aandacht vraagt voor dit soort beroepen. Onder andere aan pianostemmers is er een tekort. "Je verdient er een goede boterham mee."
Pianostemmer Johan Huttinga (35) is een unicum: hij is jong én pianostemmer. "Ik vind het vak ontzettend leuk', zegt hij tegen Editie NL. "Je komt bij veel mensen thuis en mag met allemaal mooie instrumenten aan de slag. Als ik klaar ben met het stemmen, speel ik ook vaak even een stukje."
600 in Nederland
Nederland telt op dit moment nog 600 pianostemmers, waarvan de meesten op leeftijd zijn. De pianobranche is dan ook hard op zoek naar mensen zoals Huttinga. "Er is nogal wat vergrijzing in deze wereld", zegt docent pianotechniek Milo Schekkerman.
Wat je nu eigenlijk kan met zo'n diploma? Volgens Schekkerman een heleboel. "Je kunt stemmen bij mensen thuis, maar ook het restauratievak in gaan. Je leert tijdens de opleiding namelijk niet alleen piano's stemmen, maar ook hoe je ze van top tot teen kunt restaureren. Daarnaast kun je de concertwereld ingaan en concerttechnicus worden. Er zit veel carrièreperspectief in ons vak."
Bovendien stelt het salaris niet teleur, zegt de docent pianotechniek. "Of je nu in loondienst of zelfstandige bent: je kan er een goede boterham mee verdienen."
Festival
Komend weekend is er aandacht voor het beroep op het Ambacht in Beeld Festival in Amsterdam, waar ook andere ambachtelijke beroepen zoals meubelmakers, glasblazers, instrumentenbouwers en keramisten van de partij zullen zijn. "Er is op de een of andere manier onvoldoende populariteit voor dit soort beroepen", zegt Schekkerman. "Als ik naar de schoenmaker ga heeft die ook een wachtlijst."
Uitstervende ambachten
Er is een aantal ambachten dat dreigt te verdwijnen.
- De opleiding rietdekken wordt op 1 plaats in Nederland aangeboden en heeft maar 4 studenten.
- De opleiding tot diamantslijper heeft maar 3 studenten terwijl er 20 nodig zijn.
- De opleiding orthopedisch schoentechnicus is helemaal gestopt vanwege te weinig instroom.
Bron: Wendy van Wilgenburg, directeur Ambacht in Beeld Festival
Docent Schekkerman hoopt dat mensen op het festival inzien hoe leuk ambachtelijk werk kan zijn. "Ik vind dat mensen er kennis mee moeten maken. Er zijn meer beroepen dan een kantoorbaan."
Ook pianostemmer Huttinga hoopt dat het jongeren zal stimuleren om voor zijn vak te kiezen. "Ik zie dat niet als concurrentie. Het is juist goed dat er meer aandacht voor is. Het is een hartstikke mooi beroep. Iedereen is welkom."