Ga naar de inhoud
Veiligheidsmaatregel

Buurt wordt knettergek van invoer eenrichtingsverkeer: 'Doolhof geworden'

Bewoner Angelique Vermeulen. Beeld © Editie NL

Bewoners in de Leidsebuurt in Haarlem zijn boos: sinds de gemeente in veel straten eenrichtingsverkeer heeft ingevoerd, is de buurt veranderd in een doolhof, klagen ze. "Lopend op de stoep is er al geen doorkomen aan."

Het doel van de ingreep is een veiligere en autoluwe buurt creëren, maar in de huidige situatie zorgt het vooral voor hinder. "De Leidsebuurt staat ineens vol met 'verboden in te rijden'-borden", zegt Angelique Vermeulen, een van de bewoners. "Het lijkt wel een doolhof. Ik kan niet eens meer normaal bij mijn woning komen."

Volgens Vermeulen was er al weinig ruimte in de straat, maar is het alleen nog maar krapper geworden. De smalle straten zorgen voor veel frustratie. "Lopend op de stoep is er al geen doorkomen aan met al die geparkeerde bakfietsen", vervolgt de Vermeulen. "Nu is ook autorijden een probleem geworden." 

Smalle straatjes

Het gebeurt vaker dat gemeenten besluiten om in een drukke straat eenrichtingsverkeer in te voeren. Zo kreeg de wijk Selwerd in Groningen meerdere eenrichtingswegen in 2020. In Rotterdam was in 2022 de Zwart Janstraat aan de beurt en ook de Kanaalstraat in Utrecht moet er aan het einde van dit jaar aan geloven. 

OM
Lees ook:
OM pleit voor lagere verkeersboetes, maar kabinet verhoogt ze juist

Eenrichtingsverkeer wordt doorgaans ingesteld in smalle straten, vertelt Dirk de Baan van De Baan Verkeersadvies. Daarom zijn in de oudere grote steden veel straten met eenrichtingsverkeer te vinden. "Het zijn vaak straten waar ook geparkeerd kan worden langs de weg, en waar veel te zien is."

"Voor tweerichtingsverkeer in deze straten, zouden passeerhavens neergezet moeten worden", gaat De Baan verder. "Maar in die kleinere straatjes zijn er geen passeerhavens, wel parkeervakken langs de weg en hele smalle straten."

Doorsteekroute

Veel bewoners willen ook vaak voor hun huis parkeren, dan levert een eenrichtingsweg problemen op. "Zeker bij een smalle straat moet je dan zoeken naar evenwicht en dan kan een eenrichtingscirquit de oplossing zijn."

Maar gemeenten kunnen ook eenrichtingsverkeer invoeren om sluiproutes te voorkomen. "Met eenrichtingswegen krijg je alleen bestemmingsverkeer voor die wijk", licht De Baan toe. "Het is dan niet handig voor andere mensen om die wijk als doorsteekroute te nemen." Bovendien kiezen gemeentes voor eenrichtingsverkeer om straten veiliger te maken voor voetgangers en vooral fietsers.

Toch zijn er niet alleen maar voordelen. "Eén nadeel is dat automobilisten soms juist harder gaan rijden omdat ze weten dat ze geen auto's tegemoetkomen. Daarnaast moeten mensen omrijden om bij hun huis te komen, wat betekent dat ze meer kilometers zullen maken." Maar die nadelen vallen vaak in het niet. "Veel gemeentes wegen de belangen tegen elkaar af en dan blijkt het voordeel van veiligheid toch vaak zwaarder te wegen."

Reactie gemeente Haarlem

De gemeente laat weten aan Editie NL: "Spaarnelanden plaatst de borden in opdracht van de gemeente Haarlem en bepaalt de locatie van de borden. De borden moeten namelijk zo geplaatst worden dat deze voldoen aan de Wegenverkeerswet en het moet zo min mogelijk overlast veroorzaken.

Mocht het zo zijn dat een bord volgens de bewoners niet goed is geplaatst, dan kunnen we vanuit de gemeente nog kijken of deze verplaats kan worden.

Het zal met de nieuwe situatie nog even wennen zijn. Zo duurt het ook nog even voordat het nieuwe circulatieplan is verwerkt in de navigatiesystemen.''