Ga naar de inhoud
Naar DierenPark Amersfoort

Flamingo's na meer dan 30 jaar weg uit Utrechts tuincentrum: eentje overleden

Beeld © Twitter | Jeroen Wienen

Decennialang stonden er flamingo's in een tuincentrum in Utrecht, maar dat is niet langer het geval. Deze maand is één van de drie overleden. In een briefje aan de bezoekers laat het tuincentrum weten dat de flamingo's zijn verhuisd naar DierenPark Amersfoort.

De dieren, Kwik, Kwek en Kwak geheten, waren als een soort huisdieren in het Utrechtse tuincentrum. Ze woonden er al meer dan 30 jaar. Toch was het feit dat er flamingo's stonden ook omstreden. Al jarenlang werd ertegen geprotesteerd, want de dieren zouden te weinig ruimte hebben.

'Verhuizing stressvol'

Tegelijkertijd zou een verplaatsing ook niet goed zijn voor de gemoedstoestand van de dieren, laat een woordvoerder van het betreffende tuincentrum weten in een reactie aan Editie NL. "We hebben er met experts en de Dierenbescherming naar gekeken. De dieren woonden er nu eenmaal al en verhuizen zou alleen maar stressvol zijn."

Flamingo's
Lees ook:
Flamingo's broeden erop los in DierenPark Amersfoort: 'Blij mee'

Er is gekeken naar stress-signalen en gezondheidsproblemen bij de drie flamingo's, vertelt Niels Kalkman van de Dierenbescherming. "Maar die waren er niet. Er was alle reden voor problemen, maar met de drie flamingo's ging het goed."

Hij voegt toe: "Toen is er gezegd: deze dieren zouden veel stress krijgen als ze in een grote groep worden geplaatst. Ze hadden het ook naar hun zin, dus het was goed om ze in het tuincentrum te houden."

Flamingo Kwik

Maar nu is het dan toch zo ver en zijn de flamingo's overgebracht naar DierenPark Amersfoort. "Als er een dier zou overlijden, zouden we het opnieuw gaan bekijken", laat het tuincentrum weten. Dat is nu dus gebeurd: flamingo Kwik overleed. "Nu lijkt het toch beter om ze te verhuizen."

Dat is een goede keuze, denkt dierverzorger Max Kronier van ZooParc Overloon. "De dieren leven graag in grote groepen. Van nature leeft een flamingo in een kolonie van honderden tot duizenden flamingo's", zegt hij. "Als het goed gaat met de groep, dan planten ze zich eerder voort."

Gewenning

Leven in een grote groep is dus goed voor een flamingo, maar in het tuincentrum stonden de dieren maar met zijn drieën. Hij durft niet te zeggen of ze daar veel last van hebben gehad. "Het is vaak ook een beetje gewenning."

Wereldrecord
Lees ook:
Wereldrecord flamingokuikens geboren in dierentuin Kerkrade

Ook qua omstandigheden – bijvoorbeeld rumoer en drukte door mensen – is dat het geval. "Als wij een drukke dag hebben, dan lopen er ook veel bezoekers langs de flamingo's."

De juiste omstandigheden

Wel is het zo dat de omstandigheden in een dierenpark gunstiger zijn dan in een tuincentrum, zegt de dierverzorger. "Ze hebben hier beschutte plekken om zich terug te trekken en kunnen dus in een groep leven." Er is ook een strandje, genoeg water en een flinke volière. "Ze zouden kunnen vliegen, maar dat doen ze niet."

Op dit moment maken Kwek en Kwak op een heel rustig tempo met hun nieuwe groepsgenoten in DierenPark Amersfoort. Kronier denkt dat het wel los zal lopen. "Hier hebben we ook best wat flamingo's uit verschillende tuinen en dat is allemaal goed gegaan."