Ga naar de inhoud
Drugscampagne?

Stickers met 'crack- en heroïnezone' in binnenstad Amsterdam: 'Is strafbaar'

Een sticker op de Prins Hendrikkade in Amsterdam Beeld © Editie NL

Sinds enkele dagen hangen er opmerkelijke stickers in de binnenstad van Amsterdam met daarop de tekst 'crack- en heroïnezone'. Eronder staat dat in dit gebied de verkoop van crack en heroïne is toegestaan. Door de opmaak lijken de stickers afkomstig van de gemeente Amsterdam, maar dat zijn ze niet.

De stickers zijn onder meer gespot op de Prins Hendrikkade en in de omgeving van de Warmoesstraat. Hoe lang de stickers er al hangen is niet bekend, maar bij de gemeente kwamen ze afgelopen weekend op de radar.

Stickers verwijderen

De gemeente is er niet blij mee. "Het gebeurt wel vaker dat er stickers worden opgehangen die niet wenselijk zijn, maar zulke stickers zijn in de afgelopen vier jaar nog niet eerder voorgekomen", zegt een woordvoerder van gemeente Amsterdam tegen Editie NL.

Festivals
Lees ook:
Festivals moeten zelf drugs uit rioolwater halen, vindt waterschap

Volgens de gemeente gaat het om een klein gebied dat beplakt is met de merkwaardige boodschap. "Onze handhavers gaan ze verwijderen", vervolgt de woordvoerder. "We zijn in gesprek met onze juristen en de politie om hier aangifte tegen te doen."

Wie toch de fout ingaat en drugs koopt of verkoopt, kan zich in ieder geval niet beroepen op de stickers. "Ik hoop dat mensen wel kunnen inschatten dat het niet écht gaat om een crack- en heroïnezone", gaat ze verder. "Drugs verkopen blijft niet toegestaan. Dat is niet het beleid van de gemeente, maar van de overheid", aldus gemeente Amsterdam.

Voorlichting drugsgebruik

Ook voor politie Amsterdam is het 'niet weten' geen geldige reden. "Crack en heroïne verkopen mag natuurlijk niet, dus als wij het zien gebeuren, kun je in de problemen komen", zegt een woordvoerder van de politie.

"Voorlichting over drugs ligt niet bij ons als politie", vervolgt ze. "Daarvoor is de gemeente verantwoordelijk, hetzelfde geldt voor handhaving in de binnenstad. Wij treden op tegen strafbare feiten, je kunt je niet verstoppen achter een of andere sticker."