Ga naar de inhoud
Veelzijdig

Brug voor het eerst gerepareerd met tape: 'Is onmisbaar geworden'

Tape in allerlei soorten en maten voor specifieke doeleinden. Beeld © Editie NL

Een brug op de A27 tussen Breda en Utrecht wordt de komende weken voor het eerst in Nederland gerepareerd met tape. Tegenwoordig bestaan er talloze soorten van het zogenoemde 'materiaal met een lijmlaag'. Tape speelt immers een grote rol in het dagelijks leven. "Er zitten al acht soorten tape in je telefoon."

Industriële tape, permanente tape, schilderstape, ducttape, siliconentape, enkelzijdig, dubbelzijdig, verpakkingstape: je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een tape voor bedacht. De wereld van tapes is voortdurend in ontwikkeling. "Het grootste deel van de innovaties is gericht op het verbeteren van bestaande toepassingen", vertelt Alexander Evenhuis van Tapir Tapes.

Tape in telefoons

Het zit in allerlei spullen verwerkt: van de letters op de achterzijde van auto’s tot aan het voorverpakte vlees in de supermarkt. "Zelfs gevelbekleding van huizen en binnenwanden wordt soms met tape bevestigd”, vervolgt Evenhuis. "Tape is echt onmisbaar geworden. Denk maar aan hoeveel soorten tape er in een telefoon zitten, van batterijbevestiging tot touchscreenmontage: dat zijn zeker acht verschillende tapes."

Rijkswaterstaat
Lees ook:
Rijkswaterstaat controleert A50 vanwege dassenburcht onder snelweg

Elke soort tape heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo wordt voor het eerst in ons land 'cable skin tape' gebruikt om de Merwedebrug op de A27 bij Sleeuwijk repareren en roestbestendig te maken.

"De staalkabels van de brug worden met grote plakband-apparaten ombonden met tape", zegt Arjanne van der Bijl van Rijkswaterstaat. "Daardoor kan er geen water en zuurstof meer bij en stopt het corrosieproces."

Tape in vliegtuigen

Voorheen werd hetzelfde effect verkregen door het metaal te beschilderen, maar nu geniet de tape-methode toch de voorkeur. "Het is een snelle en goedkope methode", gaat Van der Bijl verder. Op deze manier hoeft volgens Rijkswaterstaat de weg niet volledig afgesloten te worden tijdens de werkzaamheden. "In Nederland wordt het voor het eerst toegepast maar in het buitenland wordt het al vaker gebruikt." Naar verwachting kan de brug na deze operatie nog tientallen jaren mee.

Rijkswaterstaat:
Lees ook:
Rijkswaterstaat: groot deel bermen in Nederland is onveilig

Volgens Evenhuis van Tapir Tapes bestaan er al langer tapes met de eigenschappen van cable skin tape. "In de tapewereld worden vaak bestaande tapes aangepast voor nieuwe toepassingen", zegt Evenhuis. "Vliegtuigen hangen bijvoorbeeld aan elkaar met tape. Wij leveren anticorrosietapes die worden gebruikt op de roterende bladen van vliegtuigen en andere toepassingen."

Cruciale rol

Hij gaat verder: "Cable skin heeft ook specifieke toepassingen en is nog niet wijdverspreid in de consumentenmarkt te vinden", zegt de tape-kenner. "Misschien is het voor de gewone consument ook minder interessant, want hoe gebruik je dit in huis? In de wereld van industrie en productie spelen tape en lijm een cruciale rol, maar ze kunnen geen wonderen verrichten. Soms heb je meer nodig dan tape", aldus Evenhuis.