Ga naar de inhoud
'De tijd dringt'

In vliegtuig geweigerde kankerpatiënt Kitty wacht nog steeds op herkansing

Kitty hoopte 22 augustus naar Menorca te vliegen.

Zon, zee en een reünie met vrienden was waar ze op hoopte. Maar Kitty Trepels van Mil werd op 22 augustus keihard geweigerd aan boord van het vliegtuig naar Menorca. De terminaal zieke vrouw zag er volgens de piloot te zwak uit en mocht niet mee. Intussen wacht ze nog altijd op excuses en een vergoeding van Transavia. "Ik voel me steeds slechter."

Vol goede moed vertrok Kitty (60) afgelopen maand naar Schiphol. Ze zou op bezoek gaan bij vrienden op Menorca. Mogelijk voor de laatste keer, want Kitty is al dertien jaar terminaal ziek, en weet niet hoe lang ze nog heeft.

Geweigerd door piloot

Kitty voelde zich goed en was klaar voor de reis. Voor de zekerheid was ze nog langs de oncoloog gegaan voor een lichamelijke check. Ze had haar chemokuur tijdelijk stopgezet, zodat ze in de zon zou mogen. Kortom: alles was geregeld. Maar op Schiphol werd de reis haar ontnomen. De piloot wilde haar niet meenemen.

Terminaal
Lees ook:
Terminaal zieke Kitty door piloot geweigerd voor vlucht: mag dat?

Kitty kan het nog steeds niet geloven. "Ik baal er nog elke dag van", vertelt ze aan Editie NL. Niet in het minst omdat ze haar lichaam voelt aftakelen. "Ik heb al meer dan 200 chemokuren gehad. Tel daar immuuntherapie, bestralingen en 23 pillen per dag bij op, en je begrijpt dat dit alles een flinke aanslag is op mijn lichaam."

Steeds meer klachten

Ze heeft steeds meer bijwerkingen van de behandelingen. "Mijn zicht is verminderd. Ik heb last van mijn gewrichten, ogen, voetnagels en voetzolen. Mijn energie neemt af. Dat heeft een flinke invloed op mijn levenskwaliteit." 

Het begint daardoor steeds meer de vraag te worden óf ze de reis nog kan maken. "Mijn situatie is nu eenmaal onvoorspelbaar. Elke twee weken moet ik op controle, en dan kan de boel in één keer anders zijn. Op dit moment zie ik de reis nog wel zitten, maar ik ben minder fit dan een maand geleden. En als ik pech heb is het over een maand helemaal niet meer te doen." 

Jonger
Lees ook:
Jonger dan 50 en kanker: wereldwijde stijging door westerse levensstijl

"Het frustrerende is dat ik wist dat dit kon gaan spelen", gaat Kitty verder. "Daarom wilde ik pér se 22 augustus op vakantie."

Afwachten

Tot de dag van vandaag* had Kitty geen reactie van Transavia ontvangen. "Geen excuses, geen geld, niks. Ik heb 2,5 week geleden nog een brief heb gestuurd, maar het bleef stil. Ik vind het nog steeds heel kwalijk dat ze mij hebben geweigerd, terwijl de oncoloog toestemming had gegeven. Ook de manier waarop het gebeurde – ten overstaan van alle andere passagiers – was voor mij vernederend." 

Steunbetuigingen

Wel heeft ze veel steunbetuigingen ontvangen. "Verschillende mensen wilden crowdfundingsacties voor me starten. Ook heb ik veel berichten van artsen gekregen die dit onbegrijpelijk vonden", vertelt Kitty. "Daarnaast mocht ik afgelopen zaterdag met een man mee in een zweefvliegtuig uit de jaren vijftig. Geweldig. Heb ik toch nog in een vliegtuig gezeten." 

Kitty blijft hopen dat ze haar reis nog zal kunnen maken. "Ik zou mijn vrienden die daar wonen heel graag nog willen zien. Hopelijk lukt dat." 

*Reactie Transavia

Naar aanleiding van vragen van Editie NL heeft Transavia vandaag contact opgenomen met Kitty. "We vinden het vervelend dat zij lang heeft moeten wachten. We pakken dit direct op zodat we het dossier kunnen sluiten", aldus woordvoerder Leon Bogaard.

Op het moment van publicatie van dit artikel was nog niet precies duidelijk welke tegemoetkoming Kitty kan verwachten.