Ga naar de inhoud
Jade Anna en Gio

De kracht van de break-upvideo: 'Voor de een steun, voor de ander leedvermaak'

Jade Anna en Gio hebben voor de tweede keer hun relatie verbroken. Beeld © Still YouTube Gio

"Zitten we weer. Nu mag jij het zeggen", snikt Gio. "Ik ga even een doekje halen, want dit gaat niet goed", zegt Jade Anna met een gebroken stem. De video waarin de twee YouTubers het einde van hun relatie bekendmaken, is in nog geen 24 uur een half miljoen keer bekeken. Waarom slaan we zo aan op dit soort break-upvideo's? "Andere BN'ers zouden het ook op deze manier moeten doen."

Jade Anna van Vliet en Gio Latooy zijn niet meer. Of tenminste: voor de tweede keer hebben ze op YouTube laten weten niet langer een setje te zijn. En dat ging gepaard met een heleboel emotie.

Of die tranen oprecht zijn? Socialmedia-expert Sonja Loth zet er haar vraagtekens bij. "Alles is natuurlijk geregisseerd", zegt ze tegen Editie NL. "Er is afgesproken wanneer het opgenomen zou worden en hoe het gesprek moest gaan. Er is een camera neergezet. Misschien zijn er wel meerdere opnames gemaakt. Het is gemonteerd. Kortom: hier is weinig spontaans aan." 

Bekend concept

Jade Anna en Gio zijn lang niet de eersten die met zo'n break-upvideo op de proppen komen. Influencers zoals Enzo Knol en Dee, Milan Knol en Monica Geuze gingen het stel voor.

Fans
Lees ook:
Fans leven mee met 'doodongelukkige' Gio Latooy na breuk met Jade Anna van Vliet

We klikken maar wat graag op deze video's, weet Loth. "Dit is pure reality-tv. We vinden het heerlijk om op de voorste rij te zitten bij de – al dan niet geregisseerde – emotionele uitspattingen van een ander. Er zit een soort filter tussen, want je kent deze mensen niet persoonlijk. Je kan ze ook gerust een beetje gek vinden, of genieten van leedvermaak. Maar er zijn ook mensen die er steun uithalen omdat ze zelf in zo'n situatie zitten." 

Dubbele agenda

De reden dat de YouTubers de boodschap op deze manier te delen is tweeledig, denkt Loth. "Enerzijds denken ze: we delen ons hele leven met onze volgers. Zij hebben het recht om te weten waarom we uit elkaar zijn en hoe het met ons gaat." 

YouTubers
Lees ook:
YouTubers Enzo Knol en Dee weer uit elkaar

Maar de socialmedia-expert denkt dat er ook zeker sprake is van een dubbele agenda. "Deze mensen verdienen hun geld met het zo aantrekkelijk en indrukwekkend mogelijk laten zien van hun leven. Daar hoort een break-up ook bij."

"En met zo'n break-upvideo scoor je hits", gaat Loth verder. Met die hits verdienen ze op hun beurt weer geld. "En ze winnen er bekendheid mee. Ik volg deze mensen zelf niet, maar heb tóch op de video geklikt", vertelt de socialmediadeskundige. "Alle media hebben het erover. De volgende keer dat ze ergens voorbijkomen worden ze door meer mensen herkend." 

Slimme truc

Hoewel ze het zelf een discutabele aanpak vindt, snapt Loth de keuze vanuit de influencers heel goed. "Het zou als vlogger dom zijn om dit niet te delen. Sterker nog: ik zou het andere BN'ers aanraden om hier een voorbeeld aan te nemen. Zij proberen alles vaak geheim te houden, maar op een gegeven moment komen de verhalen toch wel uit en verdienen anderen er geld mee. Je kunt de regie beter in eigen hand nemen."