Ga naar de inhoud
Aliens

NASA geeft antwoord: hebben we al bezoek gehad van buitenaards leven?

Jaime Maussan beweert dat er niet-menselijke wezens zijn gevonden. Beeld © Editie NL

Hebben we al wel bezoek gehad van buitenaards leven of nog niet? Het is een veelgestelde vraag aan het adres van NASA. Vandaag gaf de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie eindelijk uitsluitsel in een nieuw rapport.

Het is puur toeval: de persconferentie van NASA over haar bevindingen vond plaats een dag na een opmerkelijke hoorzitting in Mexico. Daar beweerde de omstreden journalist Jaime Maussan in het bezit te zijn van bewijs voor buitenaardse wezens.

Volgens Maussan is er geen twijfel over mogelijk: niet-menselijke wezens hebben onze aarde bezocht. Twee gemummificeerde lichamen met langwerpige hoofden en aan elke hand slechts drie vingers zijn daarvan het bewijs. Volgens Maussan zijn de lichamen in 2017 gevonden in Peru en zijn ze naar schatting tussen de 700 en 1800 jaar oud. 

Zijn dit aliens of niet?

00:54

NASA krijgt regelmatig beelden van UAPs: unidentified anomalous phenomena, voorheen ufo's genoemd. Maar ondanks al die beelden kunnen ze vaak nog niet zeggen wat het is, omdat ze het simpelweg niet weten.

Kleine kans

Veel deskundigen zijn sceptisch over de vondsten en meldingen van buitenaardse wezens."Wat opvalt: het is vaak in Amerika", zegt sterrenkundige en wetenschapsjournalist Lucas Ellerbroek. "Als we wat vinden, acht ik de kans klein dat het gaat om intelligent buitenaards leven. En de kans is nog kleiner dat zij ons vinden, het is niet aannemelijk."

Volgens de wetenschapper verdient het onderwerp wel de aandacht. "Er zijn wetenschappers serieus bezig met de zoektocht naar aliens", zegt Ellerbroek. "We hebben hier op onze aarde heel lang eencellig leven gehad en in het heelal, in de Melkweg, bestaan dezelfde ingrediënten. Dat is vergelijkbaar met hier op aarde."

Wonen
Lees ook:
Wonen als op Mars: NASA simuleert ruimtereis van de toekomst

Het periodiek systeem werkt overal in het heelal, vervolgt Ellerbroek. "Als er íets is, lijkt het chemisch gezien op ons, maar het kan ook zijn dat er heel andere 'pathways' zijn naar leven."

Menselijk brein is beïnvloedbaar

De vraag of er mogelijk buitenaards leven is, is volgens ruimtevaartdeskundige Jeroen Glazener juist het probleem: "Een ufo is letterlijk een ongeïdentificeerd verschijnsel. We weten niet wat het is."

Hij is er nuchter onder. "Uiteindelijk blijkt dat 80 tot 90 procent van de waarnemingen logisch te verklaren zijn. Vaak zien mensen de planeet Venus voor iets aan." Dat heeft volgens Glazener te maken met ons brein. "Het menselijk brein is zo beïnvloedbaar. Wat wij zien en wat het exact is komt niet altijd overeen. Onze hersenen vullen zelf ontbrekende informatie in."

Makkelijk aan te tonen

Glazener gaat verder: "Dat gebeurt hier ook heel veel: invullen. Er is een klein gedeelte wat dan niet te verklaren is. Het is ook wel erg veel stappen ver weg: buitenaards leven." 

Vooralsnog wijst er in ieder geval niets op dat buitenaards leven onze aarde een bezoek heeft gebracht. Het langverwachte antwoord van NASA luidt dan ook: er is meer onderzoek nodig om dit vast te stellen.