Verdriet en verontwaardiging onder liefhebbers van Hamka's. De fabrikant heeft de receptuur van de chipssoort aangepast, en dat valt bij fans niet in goede aarde. "De nasmaak is donker en muffig geworden."
De reacties op X, voorheen Twitter, liegen er niet om. Zo schrijft een gebruiker: "De vernieuwde Hamka’s zijn nu de laffe twats onder de brosse zoutjes geworden. Veel te weinig smaak en weg overdreven zoutheid."
Iemand anders zegt: "De nieuwe Hamka's zijn nogal vlak van smaak. Alsof de zak al twee weken open is en de smaak langzaam is verdwenen."
"Vernieuwing van Hamka’s is de ondergang", schrijft weer een ander.
Andere smaak
Ook Eke Bosman, op Instagram wel bekend als Snackspert, is niet te spreken over de vernieuwde receptuur. "Ik snap dat veel mensen zullen denken: je stelt je vast aan. Maar de smaak is oprecht anders", zegt hij tegen Editie NL. "Wacht maar tot je het proeft."
In het nieuwe recept zijn minder ingrediënten gebruikt. "Ik gok vanwege kostenbesparing. Dat is wat merken wel vaker doen." Ook blijkt uit de ingrediëntenlijst dat er minder zout in zit. "Het is dus wel minder ongezond", zegt Bosman. "Maar soms willen we toch gewoon iets ongezonds eten?"

De fabrikant heeft de ingrediëntenlijst overigens niet stiekem aangepast. Op de verpakking staat duidelijk aangekondigd dat het om een nieuw recept gaat. "Nieuw klinkt altijd leuk, maar dit is niet leuk", zegt Bosman.
Hij vindt de smaak er flink op achteruitgegaan. "In het begin denk je nog: oh, dit smaakt hetzelfde. Maar de nasmaak is donkerder en muffig geworden. Minder kazig. Echt ontzettend zonde", zegt de snackrecensent. "Waar ik zo'n zak eerst in vijf minuten op kon eten, doe ik er nu drie uur over."
Aanpassing recepten
Lay's is lang niet het eerste bedrijf dat het recept van een product verandert. Zo kreeg Parodontax in 2021 een vernieuwde samenstelling waardoor de originele zoute smaak verdween. Coca Cola vernieuwde in datzelfde jaar het recept van de zero-versie zodat die wat dichter bij de original-smaak zou komen. En Sultana paste onlangs het recept van de koekjes aan om ze fruitiger of hartiger te maken.
Overweging
Merken kunnen 'allerlei goede redenen' hebben om hun receptuur aan te passen, vertelt Wim Vaessen van Essensor, een bedrijf dat merken helpt bij het veranderen en verbeteren van hun producten. "Bijvoorbeeld omdat er iets in de grondstoffensituatie verandert, een grondstof is bijvoorbeeld niet meer verkrijgbaar, of te duur geworden. Of het product moet gezonder of duurzamer. Dat laatste is natuurlijk 'hot topic', de laatste tijd."
Dat veel consumenten de nieuwe variant niet lekker vinden, hoeft volgens Vaessen niet te betekenen dat de smaak ontzettend verschilt van de oude versie. "Het kan ook komen doordat het zo groot op de verpakking staat. Je verwacht daardoor dat de smaak is verbeterd. Als het dan tegenvalt, komt het harder aan."
Extra alert door verpakking
Mensen zijn door de aankondiging dus extra alert. "Wij hebben in het verleden onderzoeken gedaan naar verlaging van het zoutniveau in het brood van een bepaald merk. Dat hebben we toen gedaan zonder het aan te kondigen, en niemand heeft het gemerkt. Toen we een tijdje later weer checkten hoe mensen het oude brood vonden smaken, vond iedereen dat juist veel te zout."
Het benoemen van een smaakverandering kan dus bijdragen aan de beleving. "Misschien had Lay's het in dat opzicht beter stiekem kunnen doen. Maar zij dachten waarschijnlijk: we kondigen het aan, zodat veel mensen de zak kopen om te testen."
Reactie Lay's
Editie NL heeft Lay's om een reactie gevraagd, maar de chipsfabrikant is niet op het verzoek ingegaan.