Ga naar de inhoud
Reanimatie

AED op treinstation gestolen: 'Dader heeft geen idee'

AED op station in Putten is gestolen. Beeld © Angelique van den Brink

Op het treinstation van Putten is een AED-apparaat gestolen. De kast waarin het reanimatieapparaat zich normaal bevindt, is vernield achtergelaten. Een Puttense burgerhulpverlener uit via sociale media haar ongenoegen over de gebeurtenis: "Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te slopen en weg te halen?"

Angelique van den Brink heeft een zorghart, dat is de reden dat ze zich ruim vijf jaar geleden aanmeldde als burgerhulpverlener. "De aanleiding om burgerhulpverlener te worden is gelukkig niet een situatie in mijn directe familie", vertelt Van den Brink. "'Waarom niet?', dacht ik. In situaties waarin elke minuut telt, is het voor iedereen een prettig idee als er direct gereageerd wordt."

Burgerhulpverlener zijn betekent dat zij een van de personen is die via het alarmsysteem van Hartslagnu wordt opgeroepen als er in haar omgeving iemand gereanimeerd moet worden. Hierbij ontvangt ze een oproep met instructies waar ze de dichtsbijzijnde AED kan vinden. Daarom is ze dinsdag ook niet te spreken als ze foto's ontvangt van haar dochter met daarop een vernielde AED-kast op het station van Putten. Van het apparaat zelf ontbreekt een dag later nog elk spoor. 

Accu
Lees ook:
Accu van AED ontbreekt bij reanimatie vrouw: mogelijk gestolen

De AED werd in Nederland geïntroduceerd omdat het in geval van nood soms nog even duurt voor de ambulance aanwezig is. "Hoe sneller er hulp is, hoe sneller iemand naar het ziekenhuis gebracht kan worden en er goed uitkomt", gaat Van den Brink verder. "Hoe haal je het dan in je hoofd om zoiets te slopen en weg te halen als je weet dat elke minuut telt?"

"Zeker in de openbare ruimte", vervolgt ze. "Als er nu een Hartslagnu-melding komt, iemand deze kant op komt en de AED is er niet.. Hoeveel kostbare minuten ben je dan kwijt?" Na het bericht van haar dochter maakte ze een melding bij Hartslagnu zodat het apparaat als onbeschikbaar geregistreerd staat.

Ze vermoedt dat het gaat om een kwajongensstreek. "Ik heb begrepen dat de batterijen ook in trek zijn, maar ik vraag het me af. Vooral vanwege de manier waarop het is vernield en achtergelaten, denk ik dat het gaat om vandalisme." De burgerhulpverlener hoopt dat haar bericht veel mensen wakkerschudt. "Dat ze bewust worden van wat voor een impact zo'n actie kan hebben. Ik denkt dat degene die dit gedaan heeft er absoluut geen idee van heeft gehad", aldus Van den Brink.