Ga naar de inhoud
Landelijke Inspectie Dierenbescherming

66 verwaarloosde dieren uit huis geplaatst in Tiel, waarvan 49 vogels

In de woning bevonden zich meerdere soorten vogels. Beeld © Landelijke Inspectie Dierenbescherming

In het Gelderse Tiel zijn onlangs 49 vogels, 11 konijnen, 3 honden en 3 katten in bewaring genomen die in slechte omstandigheden in een woning en op het erf verbleven. Dat meldt de Landelijke Inspectie Dierenbescherming woensdag. De dieren zaten in veel te kleine kooien die ernstig vervuild waren en hadden nauwelijks schoon drinkwater of geschikte voeding.

De Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) nam in samenwerking met de Rijksdienst RVO de dieren in bewaring. Volgens de LID verbleef een groot deel van de dieren buiten. "Op het erf bevonden zich de meest uiteenlopende soorten vogels zoals parkieten, duiven, kippen, dwergpapegaaien, een rijstvogel en een Japanse meeuw", meldt de LID.

Naast de vogels, zaten er 11 konijnen met veel te lange nagels in hokken met weinig bewegingsruimte. Zowel de vogelkooien als de konijnenhokken waren vervuild.
 

Baasje
Lees ook:
Baasje weigert dieet voor te dikke labrador: diereninspectie neemt hond in beslag

In de woning verbleven ook nog enkele vogels: kanaries, parkieten, zebravinken, papegaaien en een kaketoe. Daarnaast zaten drie honden in wederom veel te krappe benches en was er geen schoon drinkwater.

Tot slot waren er ook nog drie katten aanwezig. De beestjes moesten in vervuilde kattenbakken hun behoeften doen. Sommige dieren waren er zichtbaar slecht aan toe. "Een van de katten zat alleen op de bovenverdieping en was ernstig vermagerd", meldt de LID. 

 Alle dieren zijn ondergebracht op geheime opvanglocaties. De eigenaar moet zelf opdraaien voor alle kosten.