In Frankrijk wordt de iPhone 12 uit de winkels gehaald. De apparaten zenden te veel elektromagnetische straling uit, zo beweert ANFR, het Franse agentschap voor de regulering van radiofrequenties. De Nederlandse toezichthouder RDI neemt de steekproef serieus en vraagt Apple om opheldering. Moet je je zorgen maken als je zelf een iPhone 12 hebt?
De Franse ANFR beweert op basis van een steekproef dat de iPhone 12 te veel straling uitzendt. Hierover bestaan Europese richtlijnen waar fabrikanten zich aan moeten houden. "Er zijn blootstellingslimieten die moeten voorkomen dat je lichaam te veel opwarmt", vertelt Monique Beerlage van Kennisplatform ElektroMagnetische Velden. "In het ergste geval zou je oververhittingsverschijnselen kunnen krijgen."
Toezichthouders
In verschillende landen worden regelmatig steekproeven gedaan ter controle, weet Beerlage. "In Frankrijk hebben ze nu een kleine overschrijding gezien bij de iPhone 12. De norm is er niets voor niets, dus is het heel logisch dat ze de verkoop willen stoppen. In ons land zal er ook nog wel actie op ondernomen worden."

In Nederland ligt die verantwoordelijkheid bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). "We hebben vanzelfsprekend direct contact gelegd met de Franse toezichthouder", laat een woordvoerder weten aan Editie NL. "Want telefoons moeten voldoen aan de geldende eisen."
Betrouwbaar onderzoek
De RDI heeft het Franse onderzoek onder de loep genomen en neemt de uitkomsten serieus. "De testen zijn uitgevoerd door een bekend geaccrediteerd lab. Er is wat dat betreft geen reden voor twijfels: er is een norm overschreden."
De toezichthouder neemt contact op met Apple. "Want Nederland hecht net als Frankrijk veel waarde aan het veilig gebruik van mobiele telefoons. Nu de iPhone 12 niet lijkt te voldoen aan de Europese normen is er ook in Nederland aanleiding om de fabrikant hierop aan te spreken."

Toch is er volgens de RDI geen accuut veiligheidsrisico. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken als je zelf een iPhone 12 hebt. "Er is sprake van een flinke veiligheidsmarge", legt Beerlage uit.
De blootstellingslimiet is zo laag ingesteld dat je er niet meteen gezondheidseffecten van ondervindt als deze wordt overschreden. "Zelfs als je de hele dag de telefoon tegen je oor zou houden, dan warmt je lichaam maar een fractie van een graad op." In het ergste geval zou je er volgens Beerlage overhittingsverschijnselen van kunnen krijgen. "Maar dat krijg je bij hoge koorts ook."