Ga naar de inhoud
BoerBurgerBeweging

BBB wil verplichte landbouwlessen, kan dat?

Caroline van der Plas Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Het is volgens de BoerBurgerBeweging (BBB) slecht gesteld met de huidige kennis van Nederlanders over de landbouw. De politieke partij pleit daarom in haar verkiezingsprogramma voor verplichte landbouwlessen in onder meer het basisonderwijs. Maar kan dat wel?

Bij Boerderij-educatie Rivierenland in Herwijnen kunnen schoolklassen al vrijwillig een bezoekje brengen voor boerderijlessen. Vooraf benadrukt bestuurder Ivonne Noordam dat ze geen connecties hebben met de BBB. "We zijn neutraal in onze benadering en duurzaamheid is ook een essentieel onderwerp voor ons", zegt Noordam.

"De lessen zijn geen protestactie, we doen dit al geruime tijd. Het doel is simpelweg kinderen leren waar hun eten vandaan komt en we willen laten zien wat er gebeurt bij onze agrarische bedrijven: de melkveehouders, varkensbedrijven, fruitbedrijven en paprikabedrijven."

Premierskandidaat
Lees ook:
Premierskandidaat Mona Keijzer trekt kiezers naar BBB, panelleden enthousiast

De boeren ondernemers willen onder meer laten zien hoe ze met hun dieren omgaan. "We hebben oprecht hart voor de dieren", zegt Noordam. Maar ze vindt dat er nog meer bij te spijkeren valt over het boerenvak, zeker bij kinderen die opgroeien in de stad.

"Die hebben vaak nog nooit een koe gezien en weten niet hoe een paprika groeit", vervolgt de bestuurder. "Er zijn zelfs kinderen die vragen of onze koeien eieren leggen. Het is de taak van onze agrarische sector om dit uit te leggen. Het is erg jammer dat dit soms als propaganda wordt gezien."

Oprichting en inrichting scholen

Hoewel de lessen bij Boerderij-educatie Rivierenland vrijwillig te volgen zijn, is het wel de wens van BBB om landbouwonderwijs te verplichten op de basisschool. Volgens onderwijsdeskundige Cok Bakker is die wens alleen niet te realiseren. "Dat heeft te maken met de vrijheid van onderwijs", zegt Bakker. "Artikel 23 van de grondwet bepaalt dat scholen de oprichting en inrichting zelf mogen bepalen, zowel binnen als buiten de school."

Scholen mogen hun oprichting en inrichting zelf bepalen, maar moeten er ook voor zorgen dat ze kerndoelen behalen die de overheid heeft opgesteld voor het onderwijs. "Daar staat niet in dat je naar een boerderij moet gaan. Je kunt het als partij dus wel wensen, maar niet als verplichting opleggen." 

Caroline
Lees ook:
Caroline van der Plas (BBB): 'Wij zijn klaar voor die verkiezingen'

Eerder ontstond in de politiek een soortgelijke discussie over het vak burgerschapsvorming en de invulling daarvan, vertelt Bakker. "De overheid wil meer invloed uitoefenen op de inhoud, maar dit staat op gespannen voet met het feit dat scholen de regie behoren te hebben. Het tot kerndoel maken van iets kost veel tijd en moeite."

Interactieve boerderijeducatie

Volgens Bakker is de kwestie vergelijkbaar met het zingen van het Wilhelmus. "Het doel is om iets met de democratie te doen, maar hoe je dat moet doen wordt niet door de overheid voorgeschreven. Ik kan me voorstellen dat een politieke partij bepaalde ideeën promoot, maar uiteindelijk is het de school die de keuze maakt, niet de partij. Veel scholen kiezen er niet voor om dit te doen."

De scholen die wel behoefte hebben aan onderwijs over het boeren, kunnen in ieder geval bij de boeren van Boerderij-educatie terecht. Akkerbouwers door het hele land zijn aangesloten om de lessen aan te bieden.

"We willen kinderen op een interactieve manier laten leren", zegt bestuurder Noordam. "Wat doen we met een koe? Hoe groeit een appel? Wat kunnen we met een appel? We willen hen diverse aspecten van landbouw leren door te proeven en aan te raken."