Ga naar de inhoud
Datacenters

Duizenden foto's in de cloud: slecht voor milieu? 'Verwijder onnodige plaatjes'

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Vakantiefoto's, een screenshot van dat lekkere recept, honderden selfies... Waarschijnlijk staat jouw telefoon er ook vol mee. Hoewel het hartstikke leuk is om al die plaatjes te bewaren, zijn er ook nadelen. Volgens journalist Floor Doppen zijn we 'datahamsters' geworden, wat leidt tot stress, chaos en onnodig veel stroomverbruik bij datacenters. Zijn je selfies echt zo schadelijk? "Een lichte telefoon zorgt voor een licht hoofd."

Zowel mensen als bedrijven zijn veranderd in digitale hamsteraars, schrijft journalist Floor Doppen in een opiniestuk in de Volkskrant. We hebben zoveel foto's in de cloud dat we door de bomen het bos niet meer zien. En dat kost allemaal opslag.

Foto's in de cloud

"De foto's worden opgeslagen in de cloud die in datacenters staat", legt Stijn Grove van Dutch Data Center Association uit. "Als het gaat over het stroomverbruik dat daarvoor nodig is, dan zijn de foto's niet het schadelijkst. De servers in het datacenter moeten ervoor aan de slag, maar niet zo hard als bijvoorbeeld voor het kijken van een filmpje op je telefoon."

Vooral als een foto heel lang niet wordt bekeken, dan is het verbruik erg beperkt. "Dat komt doordat de datacenters ze op zo'n manier wegzetten dat het nauwelijks stroom verbruikt. En als je de foto weer opent, dan zijn er efficiënte systemen die ervoor zorgen dat ook daar weinig verbruik voor nodig is." 

Tips:
Lees ook:
Tips: zo maak je mooie foto's met je telefoon

De meeste stroom wordt verbruikt door het apparaat zelf, zoals je telefoon of laptop. "Dat is goed voor 75 procent van het stroomverbruik. Daarnaast gaat 20 procent van het stroomverbruik naar de data, bijvoorbeeld als je een film kijkt. Tot slot wordt 5 procent verbruikt door de datacenters voor het opslaan van alle informatie, zoals foto's. Foto's maken maakt dus maar een klein deel uit van al het verbruik. Maar het is altijd goed om je ervan bewust te zijn en onnodige foto's te verwijderen." 

Beleving

Je doet er sowieso beter aan om minder foto's te maken, zegt Mark Tigchelaar van Focus Academy, een trainingscentrum waar mensen afleiding leren weerstaan. Foto's maken gaat volgens hem ten koste van je beleving. "We weten uit onderzoek dat je een evenement zoals een concert minder goed onthoudt als je bezig bent met foto’s maken. Je beleeft het moment minder intens. Je maakt zo’n foto om met anderen te delen waar je was, maar je vergeet je eigen beleving."

Ook kunnen de foto’s op je telefoon je een vertekenend beeld geven. "Als je erdoorheen scrolt zie je al die leuke mensen en momenten. Je kan dan denken: toen deed ik allemaal leuke dingen en nu regent het."

Zelf bewaart Tigchelaar maar weinig foto’s op zijn telefoon. "Een paar keer per jaar delete ik alles. De belangrijkste foto’s selecteer ik vooraf en plaats ik in mapjes op mijn computer. Een lichte telefoon zorgt voor een licht hoofd."