Ga naar de inhoud
Perucetus Colossus

Opgegraven oerwalvis mogelijk zwaarste ooit: zijn dieren kleiner geworden?

De Perucetus Colossus zou zo'n 340.000 kilo kunnen worden. Beeld © ANP

In een woestijn in Peru hebben wetenschappers resten gevonden van mogelijk het zwaarste dier dat ooit heeft geleefd. Het gaat om een zogenoemde oerwalvis. De Perucetus Colossus, zoals zijn officiële naam luidt, zou maximaal 340.000 kilo zwaar geweest zijn. Waarom hebben we nu niet meer zulke enorme dieren?

Het gigantische fossiel is in de woestijn gevonden. Het walvis-achtige zeedier leefde zo'n 39 miljoen jaar geleden. Naar schatting was het dier zo'n 20 meter lang en kon deze soort maximaal 340.000 kilo worden. Dat is iets lichter dan een lege Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

Op de bodem

De oerwalvis is daarmee een stuk zwaarder dan de blauwe vinvis, het zwaarste dier dat op dit moment op aarde leeft. Het mannetje weegt bijna 170.000 kilo. "Het verschil met de walvissen van nu is dat de oerwalvis vooral op de bodem leefde en daar eten bij elkaar scharrelde", vertelt bioloog Hilmar Derksen. 

Veel van de grootste dieren op aarde zijn in de zee te vinden. "In het water hoef je jezelf niet staande te houden, je hangt lekker in het water", legt Derksen uit. De oerwalvis lijkt verwant te zijn aan de zeekoe. "Die is ook groot en log. Ze verplaatsen zich door het water door scheten te laten."

Dieren op land

Voor landdieren is het minder handig om groot te zijn, zegt Derksen. "Dat moeten de poten ook kunnen dragen. Jezelf verplaatsen gaat moeilijker op land." 

Op dit moment zijn onze grootste en zwaarste dieren op het land de olifant, neushoorn, nijlpaard en giraf. "Vooral zoogdieren kunnen groot worden. Voor reptielen is het minder handig om groot te zijn, omdat zij zich grotendeels moeten opwarmen aan de omgeving. Hoe groter ze zijn, hoe meer zon ze nodig hebben." 

Walvis
Lees ook:
Walvis gespot met ernstige unieke afwijking

Was vroeger alles groter?

De dinosauriërs die we kennen uit films zijn ook vaak groot. Toch is het volgens paleontoloog Anne Schulp niet zo dat alle dieren vroeger groter en zwaarder waren. "Je had ook veel kleine dino's", zegt hij tegen Editie NL. Bovendien hebben we nog steeds grote dieren. "Onze walvissen zijn enorm."

Het verschilt volgens hem per diergroep. "Bij grote rampen zoals de meteorietinslag, waarbij een hoop soorten uitstierven, waren het vaak de kleintjes die het overleefden. Zij hadden daarna weer de ruimte om door te evolueren en te groeien."

Zwaarste dieren

Dieren van duizenden kilo's zijn er in Nederland niet. De zwaardere landdieren in Nederland zijn:

  • Heckrund (zo'n 600 kilo).
  • Schotse hooglander (tussen de 400 en 500 kilo).
  • Konikpaard (tussen de 300 en 400 kilo).
  • Grijze zeehond (maximaal 350 kilo).