Ga naar de inhoud
Winkelketen 80 jaar

Karins hele interieur komt van IKEA: 'Zelfs de planten komen er vandaan'

Het huis van Karin Estié staat vol met IKEA-spullen. Beeld © Editie NL

Zeggen wij BILLY, PAX en Zweedse gehaktballetjes, dan zeg jij... IKEA natuurlijk. De meubelgigant bestaat vandaag 80 jaar. Ondanks veelvoorkomende frustraties over onmogelijke bouwpakketten of dat ene missende schroefje, zijn de vestigingen nog altijd succesvol. Wat is de kracht van de winkelketen? "Het is een fuik voor impulsaankopen."

Van de keuken tot de badkamer en de slaapkamers: het huis van Karin Estié bestaat (bijna) volledig uit IKEA. "Zelfs mijn planten en de potten waar ze in staan komen ervandaan. Ik hou niet van echte planten", zegt ze tegen Editie NL. 

Vooral de laatste jaren is ze fan geworden. "Ik vind de winkels heel overzichtelijk en betaalbaar. En het is fijn dat je alles naar eigen smaak kunt indelen, zoals je kasten en de keuken."

IKEA in Nederland

In Nederland zelf bestaat IKEA nog geen 80 jaar. De eerste vestiging kwam in 1987, in Sliedrecht. Op dit moment zijn er 13 vestigingen verspreid over het land. En nog altijd zijn de winkels een succes. Vorig jaar trok de keten 18,6 miljoen bezoekers. 

Overal door het land

Zoals Estié zijn er velen, zegt interieurstylist Odette Simons. "Door heel Nederland vind je IKEA in de huizen van mensen. Het is echt niet alleen iets voor studenten. Ook als ik klussen doe voor mensen in het Gooi, kom ik genoeg IKEA-meubels tegen."

Ze begrijpt dat wel. "Je loopt de winkel binnen en belandt meteen in één grote inspiratiebron. Er komt zoveel op je af. En je kunt alles, hup, zo meenemen. Het is een soort fuik voor impulsaankopen, waar je niet aan kunt ontsnappen. Ineens denk je dat je die afwasborstel nodig hebt", zegt de interieurstylist. "Er zit natuurlijk een groot bedrijf achter dat daar heel bewust mee bezig is. Het team wil jou daar zoveel mogelijk geld laten uitgeven. Het is dus vooral slimme marketing."

Uitstapje

Voor Karin Estié voelen de bezoekjes als een uitstapje. "Vanmiddag ga ik weer even met een vriendin. Zij heeft servies waar iets aan kapot is, dus dat is een goede reden om weer even langs te gaan. Dan zal ik vast zelf ook wel weer iets kopen, want ik kom nooit met lege handen thuis." 

Populairste meubels

De populairste IKEA-meubels zijn de BILLY boekenkast, De PAX-kast en de KALLAX-vakkenkast. Maar de RINNIG-afwasborstel en de FRAKTA-tas zijn in veel huishoudens te vinden.

Gunfactor

Wat bijdraagt aan het succes is dat IKEA volgens Simons de gunfactor heeft. "De medewerkers zijn kundig, je hebt er goedkope koffie die je kunt bijvullen en de vegetarische balletjes zijn goedkoper dan de gewone gehaktballetjes. Dat maakt dat we het een sympathiek merk vinden."

Heel uitgesproken meubels vind je er echter niet veel. "Het zijn vooral basics", zegt de interieurstylist. "Maar dat maakt de meubels juist zo makkelijk te combineren, welke stijl je interieur ook is."

Moeilijke montage

Een kritiekpuntje? "De webshop zou naar mijn idee echt beter kunnen. Ze moeten het naar mijn idee vooral hebben van de fysieke winkels."

Ook het bij het in elkaar zetten van de meubels gaat het nog weleens mis. "Dat samen doen met je partner is echt een goede een relatietest", zegt Simons.

In het huis van Estié ging de montage gepaard met het nodige gevloek. "Maar ik heb zelf twee linkerhanden, dus dat heb ik laten doen door familie en vrienden."