De beelden van vlammenzeeën in Griekenland zien we al dagen in flinke hoeveelheid. En hoewel zulke grote natuurbranden in Nederland nog niet aan de orde zijn, kan dat in de toekomst zomaar veranderen. Daarom volgt de brandweer de ontwikkelingen in het buitenland om daarvan te leren. "Door af te kijken bereiden we ons voor op soortgelijke situaties."
Meerdere Griekse eilanden worden geplaagd door branden. Vooral op Rhodos woedt een hevige natuurbrand die naar schatting al tien procent van het eiland heeft verwoest. Het zorgt voor onheilspellende beelden. En zulke beelden kunnen we de komende jaren in toenemende mate in Nederland zien.
Afkijken
Daarom kijkt de brandweer dus naar onder meer Griekenland om te leren van de situatie daar. Dat gebeurt overigens al veel langer. "Door af te kijken bereiden we ons als het ware voor op soortgelijke situaties", vertelt Jelmer Dam van de brandweer. "We kijken naar wat je moet doen als je een brand niet klein kunt houden."
Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. "Eigenlijk wil je zo'n situatie voor zijn. Wat speelt allemaal een rol waardoor het vuur zo oplaait? Die dingen moeten we veranderen in onze natuur."
Hitte, droogte en wind
Wat zijn dan factoren waardoor natuurbranden elders in Europa opspelen? "Je ziet dat Zuid-Europa in een hevige hittegolf zit", zegt Brian Verhoeven, meteoroloog op het gebied van natuurbranden. "In sommige gebieden is het meer dan 40 graden en de lucht is droog. En het type begroeiing droogt daar vrij snel uit."
De droogte en hitte in combinatie met een stevige wind is funest. "Dat soort branden krijg je dan ook niet meer uit, het is niet meer te bestrijden. Soms is het ook lastig om bepaalde gebieden te bereiken. Daardoor kan het ook groter worden", zegt Verhoeven tegen Editie NL.

De meteoroloog benadrukt dat dit zeker niet alleen in Griekenland speelt, maar ook in andere grote delen van Zuid-Europa. Bijvoorbeeld ook op het Italiaanse eiland Sicilië. "Het is zeker niet iets plaatselijks." En het is niet eenmalig, denkt de deskundige. "Waarschijnlijk gaan we het vaker zien, zeker als we geen verdere actie ondernemen."
Toenemend probleem in Nederland
Maar dan hebben we het dus over Zuid-Europa. Het weerklimaat is bij ons in het noorden anders; hetzelfde geldt voor de begroeiing. Verschuift ons klimaat dan langzaam richting dat van de Mediterrane landen? "Ik verwacht niet opeens dat dit soort branden in Noord-Europese landen gaat plaatsvinden", zegt Verhoeven.
Hij vervolgt: "Maar ik denk wel dat het een toenemend probleem gaat worden, zeker met het oog op de klimaatverandering. Daardoor wordt de natuur brandbaarder." Bovendien kan een kleine brand hier al grote gevolgen hebben. "Het punt is dat we dichtbevolkt zijn. Waar natuur is, daar wonen mensen. Dus een kleine brand kan al een enorm grote impact hebben."