Ga naar de inhoud
Peaceful Piano

Jeroen heeft miljoenen streams dankzij Spotify-lijst: 'Algoritme en geluk'

Het nummer White Butterfly van Jeroen Granneman belandde in de Spotify-lijst Peaceful Piano. Beeld © Editie NL

Pianoleraar Jeroen Granneman wist niet wat hem overkwam toen zijn nummer op Spotify in de grootste piano-afspeellijst ter wereld verscheen. In één klap had zijn nummer White Butterfly duizenden – inmiddels zelfs miljoenen – streams. Hoe belangrijk zijn Spotify-lijsten voor de carrière van een artiest?

Jeroen Granneman brengt nog niet lang muziek uit op Spotify. Afgelopen oktober uploadde hij zijn eerste nummer, White Butterfly, op het platform. Dat pakte meteen succesvol uit. Een maand later stond hij in Peaceful Piano, een afspeellijst die wordt gevolgd door ruim zeven miljoen mensen. "Toen ik dat hoorde dacht ik: oké", vertelt Jeroen Granneman aan Editie NL. "Ik wist nog helemaal niet goed wat dat inhield."

"Vanaf dat moment is het sky high gegaan", zegt hij. Inmiddels heeft het nummer bijna 13 miljoen streams. "Het is wel heel leuk dat jouw liedje, dat jij in een klein Brabants dorpje hebt gemaakt, over de hele wereld geluisterd wordt. Ik ben heel dankbaar dat het aanslaat."

Geheime formule

Hoe hij in de lijst is gekomen is ook voor hemzelf nog steeds de grote vraag. "Door algoritme en geluk", denkt Granneman. "Ik weet niet wie er aan de knoppen draait."

Antoon
Lees ook:
Antoon verbaasd over zijn populariteit op Spotify: ‘Vereerd’

Die formule is geheim, vertelt artiestenmanager en consultant Martijn Crama. "Dat is net als bij social media. Als mensen zouden weten hoe het werkt, zou iedereen er gebruik van maken. Dan werkt de formule niet meer." 

Je hebt volgens Crama erg geluk als je in zo'n Spotify-lijst belandt. "Het kan een onbekende artiest bekendheid opleveren. Maar de kans dat het gebeurt is heel klein." 

Verdiensten

Ook in financieel opzicht is het niet vervelend. "Een stream an sich is niet zoveel waard", zegt Crama. "Maar als je honderdduizend streams per dag hebt, dan tikt het wel aan. Daar kan je serieus geld mee verdienen." 

Ook Granneman ziet het aan zijn bankrekening. "Er blijft wel wat over. Maar het is ook weer niet zo dat ik nu in een luxe villa kan gaan wonen."

De pianoleraar blijft er nuchter onder. "Het kan ook in een keer afgelopen zijn. Je kan uit de lijst gehaald worden." Daar kan hij ook prima mee leven. "Ik ben gewoon een pianoleraar die het leuk vindt om wat muziek te maken, en dat blijft zo. Ik ga niet m'n hele carrière omgooien. Maar ik blijf wel nummers uitbrengen. We zien wel waar het schip strandt."