Maar liefst 51 kilometer per uur reed hij te hard, en dat terwijl hij juist het goede voorbeeld moet geven. Politievlogger Jan-Willem Schut is voorlopig zijn rijbewijs kwijt. Hoe kan iemand met een voorbeeldfunctie zo'n fout maken? "Ook als je niet aan het werk bent, wordt er professionaliteit van je verwacht."
Schut reed zondagochtend 9 juli in zijn eigen auto terug naar huis na een late dienst in Limburg. Politiecollega's hielden hem staande vanwege zijn snelheid.
Als politieagent heeft Schut een voorbeeldfunctie. En in zijn geval ligt daar nog eens extra de nadruk op, want hij is politievlogger en heeft 330.000 volgers op YouTube. Toch ging het mis. "Dat is natuurlijk allesbehalve handig", zegt imagodeskundige Zabeth van Veen tegen Editie NL.

Het gebeurt vaker dat mensen in een voorbeeldfunctie de mist in gaan. Bijvoorbeeld Ferd Grapperhaus die de coronaregels overtrad op zijn bruiloft. En prinses Amalia, die een feest vierde voor haar 18e verjaardag terwijl heel Nederland toen maar vier mensen mocht uitnodigen. "Zulke mensen zijn zich heel bewust van hun voorbeeldfunctie. Net als deze politievlogger", zegt Van Veen. "Toch zijn ze privé ook gewoon zichzelf. Dan koppelen ze zich los van hun functie en verantwoordelijkheid. Het zijn ook maar mensen."
Bestraffing politiemensen
Of zijn actie het imago van de politie kan beschadigen? "Zoiets hangt af van de manier waarop ermee omgegaan wordt", denkt de imagodeskundige. "In dit geval is er direct gehandeld: de agent is meteen gestraft. Dat is precies hoe andere mensen ook behandeld worden. Als hij door collega's was gespaard, was het erger geweest."
In principe geldt dat politiemensen zelfs zwaarder gestraft worden voor overtredingen dan gewone burgers, vertelt Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam. "Bij burgers wordt nog weleens iets door de vingers gezien, maar voor politieambtenaren geldt dat niet", zegt hij tegen Editie NL.

"Een burger komt bijvoorbeeld nog wel weg met het gebruik van een kleine hoeveelheid drugs. Maar een politieambtenaar wordt daar veel zwaarder op afgerekend. Voor het verkeer geldt hetzelfde."
Dat het zijn privétijd is, maakt niet uit. "Een voorbeeldfunctie heb je 24/7. Ook als je niet aan het werk bent wordt er professionaliteit van je verwacht. In dit geval gaat het ook nog eens om een vloggende politieambtenaar. Hij is een uithangbord van de politie", zegt Timmer. "Een gewaarschuwd mens telt voor twee en dat geldt voor een agent eigenlijk nog wel meer."
Reactie politievlogger
Schut laat in een nieuwe vlog weten dat het incident hem veel 'stress en spanning' heeft opgeleverd. "Ik denk dat ik als politieambtenaar als geen ander moet weten dat dit consequenties heeft." Zijn rijbewijs is ingenomen.