Ga naar de inhoud
Stichting Muziek voor Kids

Ruben krijgt keyboard van Coldplay, maar geeft het weer weg

Ruben Hoeke Beeld © Pascal Fielmich

Beroepsmuzikant Ruben Hoeke kreeg een mail van het management van de wereldberoemde band Coldplay: of hij nog een keyboard kon gebruiken. Hij zei direct ja, maar het instrument is niet voor hem. Hoeke heeft een stichting waarmee hij instrumenten inzamelt en weggeeft aan kinderen die het om wat voor reden dan ook moeilijk hebben. "Ik ben niet zo snel van mijn sokken geblazen, maar ik vind het altijd mooi als iemand iets aan een ander geeft."

De mail die Hoeke kreeg van concertorganisatie Mojo was nogal vaagjes. Binnenkort zou er een toerende band of artiest naar Nederland komen, die graag iets wilde doneren aan de stichting van de muzikant, Muziek voor Kids. "Ze vroegen of ik belang had bij een keyboard, dus ik zei ja. Daarna kwam er een mailtje van het management van Coldplay."

Mentale problemen of ziekte

Met Muziek voor Kids, een stichting die tweeënhalf jaar geleden voortkwam uit een actie, zamelt Hoeke instrumenten in om die aan kinderen te geven die met problemen kampen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mentale problemen, ziekte, of om ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire en het niet breed hebben. Aan deze kinderen geeft Hoeke ook gratis online les, volledig anoniem. Hoeke komt in beeld en de kinderen kunnen hem zien, maar andersom is dit niet het geval.

Ruben
Lees ook:
Ruben geeft gratis gitaren en lessen aan kinderen die het moeilijk hebben

De beroepsmuzikant merkt dat muziek maken de wereld van een kind kan veranderen. Hij heeft al bijna vijfhonderd instrumenten weggegeven. "Een moeder van een kind met tics mailde me ooit. De dokter wist niet wat hij eraan kon doen, maar nu het meisje een gitaar heeft gekregen, is ze tot rust gekomen en zijn de tics weg", zegt Hoeke tegen Editie NL.

Hij voegt toe: "Zo zijn er ook een heleboel autistische kinderen die een gitaar hebben gekregen en geen ruzie meer maken of voor het eerst in hun leven praten tegen een oom of tante."

Persoonlijk bedanken

Zijn stichting – die al bekend was bij Mojo – is dus ook op de radar gekomen bij het management van Coldplay. Overdonderd is Hoeke daardoor niet, maar hij vindt het wel mooi dat zo'n grote band ook inziet dat bijvoorbeeld minderbedeelde kinderen hier iets aan hebben. Hij zou de band er graag persoonlijk voor bedanken. "Ze laten zien dat je met een instrument de wereld kunt veroveren. Het is ook goed dat zo'n grote band hiermee laat zien dat we kinderen gelukkig maken."

Hoeke heeft een mail gestuurd naar het management van Coldplay en hoopt nog gebeld te worden om langs te komen. Of er dan ook kinderen meegaan? "Dat is niet makkelijk, want ze hebben allemaal hun eigen issues. Sommige kinderen zijn ziek, angstig of hun ouders staan rood."

Kapotgeslagen
Lees ook:
Kapotgeslagen gitaar van Kurt Cobain brengt 6 ton op bij veiling

Mocht Hoeke niet worden uitgenodigd, dan is er natuurlijk altijd nog het keyboard van Coldplay om naar uit te kijken. Daar is Hoeke blij mee. "Ik vind het hartstikke goed. Ik ben niet zo snel van mijn sokken geblazen, het is altijd mooi als iemand iets aan een ander geeft."

Op goed vertrouwen

Wanneer hij het instrument krijgt, weet hij niet. Maar het is wel zeker dat het naar iemand toegaat die hem hard nodig heeft. Bang voor mensen met valse intenties is Hoeke niet. "Ik vraag door naar de situatie en geef hem niet zomaar aan de eerste de beste. Verder ga ik uit van het vertrouwen in de mensheid."