Je billen afvegen met toiletpapier van stro. Het klinkt niet bepaald zacht, maar het zou duurzamer zijn dan 'normaal' wc-papier. Sinds deze week ligt het in de Nederlandse schappen. "Mensen vragen of ze het ook kunnen gebruiken met glutenintolerantie."
Dagelijks spoelen we zo'n 57 velletjes toiletpapier per persoon door het toilet, blijkt uit cijfers van hygiënespecialist CWS. Jaarlijks zijn dat er bijna 21.000. Voor dat papier moeten bomen gekapt worden. Maar tegenwoordig wordt toiletpapier ook van andere materialen gemaakt. Zo bestaat er een variant van volledig gerecycled papier, van bamboe en nu dus ook van stro.
10 procent stro
Deze week is het toiletpapier voor het eerst in Nederland op de markt, vertelt Christine Voorma van Essity, het bedrijf achter het Edet-toiletpapier. "Op dit moment bestaat het voor 10 procent uit stropulp, maar het is de bedoeling dat dat in de toekomst 30 procent wordt."
Bang voor schurende billen hoef je volgens haar niet te zijn. "Het is net zo zacht als 'gewoon' toiletpapier. Maar dat is wel de reden dat we goed moeten afmeten hoeveel stro we erin kunnen stoppen. Het moet niet te hard worden."
Toepassingen stro
Stro is vaker een duurzamere oplossing. Het dient bijvoorbeeld als alternatief voor bubbeltjesplastic om breekbare spullen te vervoeren. Maar ook als vervanging van het plastic snackbakje, en om bloembollen te beschermen tegen de vorst. Je kunt er zelfs een heel huis mee te bouwen.
Bron: Strotec
Dat papier van stro milieuvriendelijker is dan papier van bomen, heeft te maken met het soort vezels, legt Voorma uit. "Een boom heeft langzaam groeiende vezels, die doet er jaren over om te groeien. Stro heeft vezels die veel sneller groeien. Dat maakt het een goed alternatief."
Restproduct
"Bovendien gaat het gebruik van stro niet ten koste van andere voedselketens", zegt Voorma. "Het is een restproduct."
Dat beaamt Erik Alders van het bedrijf Nijssen Fourages. "Het wordt geteeld voor het graan of gerst dat erin zit. Daar maken we onder andere brood en bier van", legt hij uit aan Editie NL. Na de oogst van het graan of gerst blijven de droge stengels, het stro dus, achter op het land. Doorgaans wordt het gebruikt voor stalbodembedekking voor paarden, of in de veehouderij.

En nu dus ook voor toiletpapier. "Dat is duurzaam", zegt Alders. "Stro is volledig afbreekbaar en organisch."
Papier maken van stro is overigens geen nieuw concept, weet Alders. "Dat werd vroeger al gedaan. In Groningen waren er bijvoorbeeld meerdere papierfabrieken die draaiden op het gebruik van stro. Daar werd normaal papier van gemaakt."
Toch merkt Voorma van Essity hoe nieuw het concept nog voor veel mensen is. "We krijgen soms berichten van mensen die vragen of ze het toiletpapier ook kunnen gebruiken met een glutenintolerantie", lacht ze. "Dat kan uiteraard."