Kindjes die niet goed kunnen poepen of plassen of meisjes met menstruatieproblemen: kinderen die last hebben van complexe buikklachten kunnen vanaf 1 juli geholpen worden in het Kinderbuikcentrum van het Amsterdam UMC. Ze krijgen dan meestal binnen één dag een diagnose en behandelplan.
Wekenlang wachten op een diagnose om vast te stellen wat er met je baby aan de hand is. Dat is vanaf juli in veel gevallen niet meer nodig. Kinderen met complexe buikklachten uit heel Nederland kunnen dan terecht in Amsterdam bij het Kinderbuikcentrum. "Eerst kwam je als patiëntje binnen en werden er verschillende deskundigen opgeroepen", vertelt kinderchirurg Joep Derikx van het Amsterdam UMC tegen Editie NL.

"Vervolgens moest je een echo aanvragen, een uroloog zien en waarschijnlijk een paar keer terugkomen voordat er een diagnose werd gesteld." Allemaal verspilde tijd waarin kinderen rond bleven lopen met hun buikpijn of klachten. "Nu bundelen we de expertises en brengen we verschillende oorzaken met elkaar in verband."
Kinderen die nu naar het centrum worden doorverwezen krijgen allereerst een gesprek met verschillende artsen. Er zit bijvoorbeeld een uroloog, een maag-, darm- en leverarts en een kindergynaecoloog bij. "Patiënten worden door een heel team gezien. Vervolgens wordt er een echo gemaakt en bloed geprikt. De resultaten worden dezelfde dag nog met de ouders besproken."

Die snelle diagnose is een uitkomst voor ouders zoals Chantal de Langen. Zij en haar dochter hebben allebei een zeldzame darmziekte: de ziekte van Hirschsprung. Hierbij ontbreken er zenuwcellen in de wand van de dikke darm waardoor de darmbeweging ernstig verstoord wordt. Toen Chantals dochter Wies geboren werd, lag ze wekenlang in het ziekenhuis voordat er een diagnose gesteld kon worden.
'Baby zien lijden'
"Het is vreselijk om je baby te zien lijden zonder dat je iets voor haar kan betekenen", zegt De Langen tegen Editie NL. "Je ziet dat je kindje ziek is en je wil een behandelplan. Je kan een baby ook niet uitleggen wat er aan de hand is." In plaats van op een roze wolk, zat De Langen in het ziekenhuis met haar dochter. "Het zou super zijn geweest als het Kinderbuikcentrum er al eerder was geweest, dat had een hoop buikpijn gescheeld."
Tegenwoordig is ze voorzitter van de vereniging Ziekte van Hirschsprung. Ze krijgt regelmatig vragen van mensen die niet weten waar ze heen moeten. "Deze mensen kan ik nu doorsturen."
Met haar dochter gaat het naar omstandigheden goed. "Haar hele dikke darm is weggehaald, net als een klein stukje van de dunne darm. Inmiddels gaat het goed, maar de consequenties zijn voelbaar."