Ga naar de inhoud
Stratego 65 jaar

Wéér een nieuwe Stratego-variant: 'Grote spellen blijven maar edities uitbrengen'

Het nieuwe Stratego-spel. Beeld © Jumbo

Er was er al een van Joris en de Draak, een met piraten en een in het thema van Assassin's Creed. Maar dat weerhield de makers van het spel Stratego er niet van om wéér een nieuwe versie op de markt te brengen. En dit spel is niet de enige die aan de lopende band met nieuwe edities komt. "Het is een trend in spelletjesland."

Vandaag wordt ter ere van het 65-jarig bestaan van Stratego – een spel dat draait om strategisch inzicht en het veroveren van de vlag ­– een nieuwe versie gelanceerd. Het gaat om een limited edition-uitvoering met speciale gevechtskaarten die voor meer dynamiek in het spel zouden moeten zorgen.

"Voorheen kon je alleen horizontaal en verticaal bewegen", vertelt Marion Moons van speelgoedfabrikant Jumbo. Met de juiste kaart mag je in het nieuwe spel ook diagonaal lopen en het water over.

Van
Lees ook:
Van Stratego naar Ticket to Ride: zijn de klassieke spelletjes toe aan vervanging?

Ook nieuw is de toevoeging van vrouwelijke rekruten. Spelers kunnen nu kiezen welk geslacht hun Maarschalk, Luitenant en Verkenner hebben. "Met het spel willen we meer reflecteren op hoe het er tegenwoordig in het leger aan toegaat", aldus Moons. "We willen een betere weerspiegeling bieden en het spel modern houden."

Trend

Marvin Beekhuijzen van spelletjessite Bord Voor Je Kop ziet dat ook veel andere grote spellen worden uitgebracht in een nieuw jasje. "Het is een trend in spelletjesland. Het lijkt erop dat spelmakers proberen om verschillende niches te voorzien. Ze blijven maar edities uitbrengen", zegt hij tegen Editie NL.

"Het is aantrekkelijk omdat de basis van een spel zoals Monopoly al bekend is. Als er dan een versie komt met een thema zoals Star Wars, maakt dat het nog interessanter voor mensen die daar fan van zijn. Ze spelen in op de trends van dit moment."

Speciale edities

Stratego is niet het enige spel met speciale edities. Zo heeft Monopoly een Pokemon-, Valsspelers-, Star Wars- en Millennial-editie. Risk heeft een versie met Transformers, Lord of the Rings en Star Wars. En er bestaan schaakborden in het thema van Marvel, Toy Story en Harry Potter.

Het zijn doorgaans niet favoriete spellen van Beekhuijzen. "Het is niet de meest interessante hoek van de spellenwereld. Maar deze spellen zorgen voor de inkomsten van de makers en daarmee komt weer geld vrij voor de ontwikkeling van echt nieuwe spellen."