Ga naar de inhoud
Suzan en Freek

Paniek! Dit gebeurt er als je een black-out hebt

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

"Zo ziet een 'brain freeze' eruit", zei Freek van Suzan en Freek gisteravond in Jinek nadat zijn wederhelft even niet meer wist wat ze moest zingen. Suzan van het duo Suzan en Freek had live op tv een black-out, en dan valt alles even stil. Maar wat is een black-out eigenlijk?

Suzan en Freek stonden op het punt om een stukje van het nummer 'Goud' te spelen toen Suzan even niet meer wist wat ze moest doen. Ze laat weten via Instagram: "Ik had even géén idee wat ik hier kwam doen, welke tekst ik moest gaan zingen en of ik nou Suzan of Freek was. Ik lachte het weg maar in m’n hoofd was ik in volledige paniek."

Suzan
Lees ook:
Suzan krijgt volledige black-out tijdens live optreden in Jinek: 'Schaamde me'

Wie weleens een spreekbeurt, presentatie of optreden heeft gegeven zal het vast herkennen. Je weet even niet meer wat je moet doen of zeggen. Volgens wetenschapsjournalist Mark Mieras word je op het moment dat je een black-out krijgt geconfronteerd met jezelf. "Mensen zijn slechte multitaskers", zegt hij tegen Editie NL. "Als je praat dan ben je niet met jezelf bezig, je geeft geen sturing aan datgene wat je zegt. Jouw systeem praat voor jou, en als je een vraag krijgt geef je daar automatisch antwoord op."

Bewust van jezelf

Maar dat proces wordt soms onderbroken. "Op het moment dat je wel bewust bent van jezelf, dan wordt dat automatische systeem verstoord. Je bent dan over jezelf aan het nadenken en dan kan je geen antwoord meer geven op de vraag." Je moet dan multitasken en dat kunnen we niet goed. "Er ontstaat een vervreemding van het normale proces."

Luuk
Lees ook:
Luuk Ikink had black-out live op televisie: 'Was echt vreselijk'

Mensen die dit ervaren kunnen in paniek raken. En ook al willen we dit niet laten zien, het is volgens Mieras beter om het juist te benoemen. "We willen professioneel overkomen en denken dat het eigenlijk not-done is om te zeggen dat we de weg kwijt zijn, maar door het eerlijk te zeggen neem je juist de spanning weg."

Oefenen

Daarnaast helpt het volgens presentatiecoach Huib Hudig van 'Speak to Inspire' ook om datgene wat je wil zeggen vaak te oefenen. "Hoe vaker je iets oefent, hoe minder stress het oplevert", zegt hij tegen Editie NL. "Maar dat wil niet zeggen dat het je niet kan overkomen, zelfs de beste sprekers hebben weleens een black-out."

Hij geeft als advies om de dingen die je wil zeggen op een briefje te schrijven. "Je hoeft dat briefje er niet bij te houden, maar stop het gewoon in je zak. Dat weet je in ieder geval dat je een hulpmiddel hebt."