Ga naar de inhoud
Kanker voorkomen

Oproep aan jongeren met migratieachtergrond: 'Haal HPV-prik'

Ummahan Özmen Gargili kreeg kanker van het HPV-virus Beeld © Editie NL

Deze week rijden er speciale HPV-vaccinatiebussen door het land om jongeren tussen de 19 en 27 jaar te vaccineren tegen het HPV-virus. Gezondheidswetenschapper Charifa Zemouri, die mee heeft gewerkt aan de campagne samen met het RIVM, roept specifiek jongeren met een migratieachtergrond op om de prik te gaan halen. De vaccinatiegraad onder deze jongeren is namelijk nog erg laag. "Deze jongeren denken dat het alleen groepen raakt die veel fysieke handelingen doen, zoals sekswerkers."

Hoewel de campagne 'Mis 'm niet' voor alle jongeren bedoeld is, hoopt Zemouri dat vooral jongeren van bijvoorbeeld Turkse of Marokkaanse komaf worden bereikt. "Uit onderzoek blijkt dat de groep jongeren met een migratieachtergrond die de prik komt halen erg klein is, veel kleiner dan de Nederlandse jongeren", zegt ze tegen Editie NL. "Uiteindelijk gaat het erom dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, maar persoonlijk vind ik het belangrijk dat de groep die zo laag is wordt bereikt."

Vaccinatiegraad HPV

Er is een lage vaccinatiegraad voor het HPV-virus onder jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond. Vooral bij Turkse en Marokkaanse kinderen.

Van de niet-gemigreerde jongeren laat 61,4 procent zich vaccineren, tegenover 14,5 procent van de jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond.

Ze denkt dat de vaccinatiegraad onder deze groep jongeren zo laag is omdat het virus bijvoorbeeld geassocieerd wordt met het hebben van veel sekspartners. "Deze jongeren denken dat het alleen groepen raakt die veel fysieke handelingen doen, zoals sekswerkers, maar dat klopt niet."

Gratis
Lees ook:
Gratis HPV-prik voor jongeren: tijd voor eerste prik dringt

Onwetendheid 

Daarnaast speelt volgens haar onwetendheid ook een rol. "Ze zijn niet bekend met het virus, ze weten niet hoe besmettelijk het is en hoe je het überhaupt krijgt. Jongeren horen het woord SOA en denken dat een condoom ertegen beschermt", gaat ze verder. "Maar dat is bij HPV niet het geval. Je kunt het ook krijgen door langdurig zoenen of via andere seksuele handelingen."

Wat het verder lastig maakt is dat je er als vrouw pas op je dertigste achter kunt komen of je het virus hebt, wanneer je een uitstrijkje laat maken. Als man kan je je niet op het virus laten testen dus kom je er pas achter als je het hebt. "Maar dan kan het virus al kankercellen hebben gevormd."

Hoe belangrijk het is om het vaccin te halen weet ook Ummahan Özmen Gargili. Ze kreeg kanker van het HPV-virus "Ik heb Turks bloed, dus ik weet dat ik tot de grootste groep Nederlanders hoor die zich niet laat vaccineren tegen het HPV-virus", zegt ze tegen Editie NL.  Ze kwam er op haar dertigste achter dat ze het virus bij zich droeg en dat het virus zich inmiddels ontwikkeld had tot kanker. Gelukkig kon de kanker goed behandeld worden. "Ik ben er flink ziek van geweest, maar gelukkig waren ze er op tijd bij waardoor ik me kon laten behandelen. Ik heb al eerder kanker gehad. Dus de huisarts heeft mij meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis."

In haar tijd was een HPV-vaccinatie nog niet beschikbaar. "Maar mijn dochter heeft hem nu wel gehad. Ik vind het heel belangrijk dat meer mensen dit doen want het kan zoveel ellende voorkomen."