Toen Mark Rijk uit het Zeeuwse 's-Heerenhoek een envelop bestemd voor de Verenigde Staten op zijn deurmat vond, gingen de alarmbellen rinkelen. Op de achterkant stond zijn adres en de brief was 'retour afzender' weer bij hem bezorgd. Omdat hij zeker wist dat hij de brief niet had verstuurd schakelde hij de politie in. En wat bleek: de envelop zat vol harddrugs. Volgens deskundigen gebeurt dit steeds vaker.
De brief die Mark Rijk op zijn mat vond was geadresseerd aan ene John uit de Verenigde Staten, maar die kent hij helemaal niet. "Ik vertrouwde het niet helemaal", zegt Rijk tegen Editie NL. "Ik wist zeker dat ik de envelop niet had verstuurd, dus ik voelde me er niet fijn bij." Hij was bang dat er misschien drugs of een AirTag in zou zitten.
"Ik wil dat ding niet in mijn huis hebben, je weet maar nooit of er nog iemand komt om hem op te eisen. Dus ben ik naar de dichtstbijzijnde prullenbak gegaan en heb dat ding weggegooid." Hij belde de politie, die de brief vervolgens kwam halen.

Volgens misdaadjournalist Mick van Wely komt het steeds vaker voor dat er drugs via de post worden verstuurd. "Deze brieven of pakketjes zijn voor het buitenland bestemd. Er gaat soms iets fout bij de bestelling en dan komen ze weer in Nederland op een adres terecht", zegt hij tegen Editie NL. "De criminelen gebruiken willekeurige adressen als afzender, en worden soms dus 'retour afzender' bij nietsvermoedende burgers bezorgd."
Net als bij Mark Rijk. Hij was bang dat de criminelen de drugs zouden komen halen, maar daar hoeft hij volgens Van Wely niet bang voor te zijn. "Je moet het wel altijd naar de politie brengen, maar het gaat om zulke kleine hoeveelheden dat criminelen daar echt niet voor aan de deur komen. Dat is een veel te groot risico voor ze. Maar je staat wel bij de politie op de radar want er worden wel harddrugs bij jou aangetroffen." Dat ervaarde Rijk ook. "Ik kreeg allemaal rare vragen van de politie, of ik vijanden had of weleens drugs had gedaan."
Drugs per post
Dat er steeds meer drugs per post worden verstuurd ziet ook de douane. In 2021 werd ruim 15.000 keer drugs aangetroffen in uitgaande post. Vorig jaar was dat bijna twee keer zoveel, toen werden ongeveer 27.000 keer drugs verstopt in de post onderschept. Het gaat vooral om xtc en MDMA dat vanuit Nederland naar de Verenigde Staten en Australië wordt gestuurd.
Om zoveel mogelijk drugs te onderscheppen worden er volgens de Politie Landelijke Eenheid politiehonden ingezet op postsorteercentra. "We doen heel veel als het gaat om postpakketten, maar we kunnen niet alles onderscheppen", laat een woordvoerder aan Editie NL weten. "En drugs in een envelop onderscheppen is nog lastiger want dat gaat in zulke grote volumes in sorteercentra. Het is net als met alcoholcontroles: we controleren maar kunnen niet alle mensen met alcohol op pakken."
Volgens de politie gebruiken de criminelen willekeurige adressen. "Dat wordt dan opgestuurd, maar als het in het land waar het naar verstuurd wordt niet wordt opgehaald, of de ontvanger niet thuis is, dan wordt het teruggestuurd naar de afzender en komt het dus bij die mensen die het niet hebben verstuurd op de mat."
Aanpak
Om deze vorm van criminaliteit strenger aan te pakken is het ministerie van Financiën bezig met de oprichting van Hit And Run Post (HARP) team. Dit is een team bestaande uit de Douane, de politie en het OM, dat onder meer onderzoek zal doen als er drugs in post gevonden wordt. Wanneer het team operationeel is, is nog niet bekend.
Reactie PostNL:
Elke postale dienstverlener bepaalt (per land) zelf wanneer een brief retour afzender gaat. In Nederland is dat bijvoorbeeld zo wanneer een adres niet klopt of incompleet is. Het verzenden van drugs via briefpost is een ernstig misdrijf. PostNL werkt samen met de autoriteiten om dergelijk misbruik van het netwerk te voorkomen en te bestrijden voor de veiligheid van onze medewerkers en het logistieke netwerk