Ga naar de inhoud
Taylor Swift

Per ongeluk een insect inslikken: kan dat kwaad?

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Een insect inslikken, daar moeten veel mensen niet aan denken. Toch overkwam het de wereldberoemde zangeres Taylor Swift tijdens een concert in Chicago. Ze was aan het kletsen met het publiek toen het insect in haar mond belandde. Kan dat kwaad?

Er zijn heel wat websites die beweren dat iedereen weleens een insect inslikt, met name in de slaap. Hard bewijs is daar niet voor. Maar per ongeluk een beestje inslikken is je misschien weleens gebeurd op de fiets of tijdens een wandeling in de natuur.

Wespen

Of dat dan gevaarlijk is? Dat ligt er helemaal aan welk insect het is, vertelt medisch entomoloog Bart Knols. "Als je een hoornaar in je keel krijgt, dan heb je natuurlijk wel een probleem." Het hangt er ook van af of en hoe allergisch je bent. "Dan kan het levensbedreigend zijn, maar dat is uiterst zeldzaam."

Insect
Lees ook:
Insect in je oor: zo groot is de kans dat het jou overkomt

Slik je toch onverhoopt een wesp in, dan kan dat een zwelling in je slokdarm veroorzaken en de luchtwegen afsluiten. Met als mogelijk gevolg dat je stikt. Het Rode Kruis adviseert daarom na het inslikken van een wesp direct 112 te bellen.

Over iets als een klein vliegje hoef je je niet zo'n zorgen te maken. Een smakelijk idee is het misschien niet, maar in de meeste gevallen verteert je lichaam zulke beestjes gewoon. Verder levert het geen problemen op.

Tropische landen

Al is het in bepaalde landen wél oppassen geblazen. Met name in tropische landen, zegt Knols. "Daar gebeurt het weleens dat insecten bijvoorbeeld cholera overbrengen. Ook kunnen ziektes via uitwerpselen overgedragen worden. Dan kan er wel iets gebeuren."

Taylor
Lees ook:
Taylor Swift stikt in insect tijdens concert: 'Heb het doorgeslikt'

Iets waar je in elk geval niet voor hoeft te vrezen, is dat het insect in je buik blijft leven en zich voortplant. "Je maag is vaak te zuur voor een insect om in te overleven."