Ga naar de inhoud
Natuur

Geen costa maar fjorden: Noord-Europa populairder als zomerbestemming

Karin en Evert runnen een camping in Zweden Beeld © Editie NL

Geen zon, zee, strand en paella, maar fjorden, bossen, meren en smørrebrød. Reisbureaus zien dat Scandinavië populair is bij vakantiegangers. Waar we eerder massaal via de Route du Soleil naar het zuiden trokken, kiezen mensen nu vaker voor een Noord-Europese bestemming. "Je struikelt hier niet over de toeristen."

Vooral vakanties naar Zuid-Noorwegen, Denemarken en Zweden zijn populair vanwege de goede bereikbaarheid. Maar ook IJsland, Finland en het noorden van Noorwegen worden steeds vaker gekozen als zomervakantiebestemming. Dat blijkt uit gegevens van Nordic, een reisbureau gespecialiseerd in vakanties naar Scandinavië.

"We ervaren duidelijk een toenemende trend in toerisme", zegt directeur Hugo van Drie tegen Editie NL. "We zien het bij verschillende soorten vakanties: van camperreizen tot rondreizen. En ook voor alle leeftijden, van jong tot oud." Andere reisorganisaties zoals Corendon en ANWB zien dezelfde trend, laten ze weten aan NU.nl.

Steeds drukker

Dat het drukker wordt heeft ook Karin van Vliet opgemerkt. Zij runt samen met haar man Evert een camping in het Zweedse Årjäng. "Er komen steeds meer campings, en de campings die er al waren worden uitgebreid. Ook de elektriciteitsnetwerken worden aangepast. Hetzelfde gebeurt in de skigebieden. Volgens het Zweedse CBS is het toerisme met 30 procent gestegen."

Op
Lees ook:
Op zoek naar sneeuwzekerheid? 'Ga op wintersport in Scandinavië'

Mensen zijn op zoek naar nieuwe ervaringen, denkt Van Vliet. "Ze willen een andere omgeving verkennen en die vinden ze in Zweden. Door de pandemie zijn mensen gaan waarderen hoe belangrijk open ruimtes en natuur zijn, en dat is precies wat Zweden te bieden heeft." 

Klimaat

Volgens haar is het weer ook beter beter dan mensen vaak denken. "Ondanks het feit dat het misschien vaker regent dan in Zuid-Europa, is het weer hier nog steeds aantrekkelijk. De hitte in het zuiden kan zelfs een afknapper zijn, waardoor Scandinavië een aantrekkelijkere bestemming wordt."

Dat merkt ook Van Drie. "Wij zien de laatste jaren dat veel mensen temperaturen van rond de 20 graden verkiezen boven 35 graden of warmer, zodat ze actief kunnen zijn. En dat is fijn, want Scandinavië is perfect voor outdoor-activiteiten zoals wandelen." 

Prijzen

Hoewel sommige mensen niet kiezen voor Scandinavië vanwege de hogere prijzen, valt dat volgens Van Drie op dit moment ook mee. "De inflatie is minder hoog geweest dan in Nederland en Zuid-Europa. De prijzen van boodschappen zijn in Scandinavië nu vergelijkbaar met Nederland. En de prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend."

In Zweden is de wisselkoers ten opzichte van de euro op dit moment bovendien heel voordelig, vertelt Karin van Vliet. "Dat maakt dat vakanties naar Zweden nu beter betaalbaar zijn."

Massatoerisme

Massatoerisme hoef je er voorlopig niet te verwachten, verzekert ze. "Je hebt hier wel gebieden waar veel Nederlanders zitten, en het worden er steeds meer. Maar je struikelt er niet over."

André Hazes uit de speakers en broodjes frikandel heb je er al helemaal niet. "Daar komen de Nederlanders hier niet voor. We hebben wél typisch Zweedse gehaktballetjes. We promoten hier wat bij het land hoort."