Ga naar de inhoud
Utrecht

Inspectie haalt 31 honden en katten uit stinkend mini-appartement

Zeven honden zaten in een kleine, verroeste kooi. Beeld © LID

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft afgelopen donderdag 31 honden en katten in bewaring genomen in Utrecht. De dieren werden onder zeer slechte omstandigheden gehouden in een vervuilde, naar ammoniak stinkende woning van nog geen 40 vierkante meter.

Zeven honden zaten in een kleine, verroeste kooi. Negen andere liepen met luiers rond in de slaapkamer. "Naar alle waarschijnlijkheid omdat de dieren door de eigenaar niet of nauwelijks werden uitgelaten", aldus de LID.

De katten liepen los in het appartement. De dieren kregen nauwelijks daglicht omdat de gordijnen voortdurend gesloten waren.

De LID kwam de dieren op het spoor door een anonieme melding bij het Meldpunt 144. De eigenaren kregen de afgelopen maanden vervolgens meerdere waarschuwingen en lasten opgelegd om de huisvesting en verzorging van de dieren ingrijpend te verbeteren.

Omdat uit meerdere hercontroles bleek dat ze zich daar niet aan hielden, zijn de dieren in overleg met de rijksdienst RVO in bewaring genomen. De kosten voor transport, vervangende huisvesting en (medische) verzorging worden verhaald op de beklaagden. Omdat een aantal honden bovendien niet gechipt was, kunnen de bewoners daarnaast een proces-verbaal van de inspectiedienst verwachten.

Fokker
Lees ook:
Fokker verstopt 118 honden voor inspectie: 'Schurftmijt en darminfectie'