Ga naar de inhoud
Nederlandse uienteelt verdubbeld

Rode ui rukt op: 'Voor het eerst goedkoper dan de gele'

De rode ui wordt populairder in Nederland Beeld © Editie NL

Vroeger werd hij vooral geteeld in Zeeland en Flevoland, maar tegenwoordig zie je 'm op veel meer plekken in het land: de ui rukt op in Nederland. In twintig jaar tijd is de uienteelt bijna verdubbeld. Vooral de rode variant – die nu voor het eerst in tijden goedkoper is dan de gele – is erg in trek. Waar komt dat door?

Van alle Nederlandse uien is één op de vijf een rood exemplaar. Vorig jaar werd de rode ui op 4600 hectare grond verbouwd. Dit jaar gaat het om 5000 hectare. "Dat aandeel groeit ieder jaar", vertelt Wouter van de Beek van Bruin Export, een bedrijf dat uien koopt van boeren om deze te exporteren.

Populairder

De afzet van rode ui wordt ook steeds groter – niet alleen in het buitenland, maar ook in eigen land. "We verkopen steeds meer rode ui voor de Nederlandse markt. Hij wordt hier veel als garnering gebruikt. Hij ziet er leuker uit op het bord dan de gele ui en is pittiger qua smaak."

Daar kan chef-kok Ernst de Witte over meepraten. Hij werkt graag met de rode ui. "Ze zijn makkelijk te pellen en vol van smaak." Al is de ene rode ui de andere niet, benadrukt hij. "Sjalotten zijn scherper dan de gewone rode ui uit de supermarkt."

Dit
Lees ook:
Dit is het verschil tussen een gewone ui, rode ui en sjalotjes

Hij voegt rode ui veel toe aan salades. "Bijvoorbeeld tonijnsalade of zalmsalade. Het is een echte smaakopwekker. Je kunt er ook goed chutney van maken."

Kleur

Vooral de kleur is een groot pluspunt, vindt De Witte. "Ze staan heel mooi op het bord. Ik denk dat ze daarom zo populair zijn. Het is esthetisch gewoon heel fijn. Een van mijn favorieten is de Roscoff-ui, die is nog iets lichter van kleur."

Maar de kleur kan ook in z'n nadeel werken. "Hij geeft die kleur af. Dus als je iets wil garen met rode ui erbij, krijg je een vieze kleur."  

Uieneters

Nederlanders eten zo'n zeven kilo uien per jaar. Het aandeel rode ui neemt daarin toe. 

Bron: AGF

Goedkoper

De rode ui is op dit moment ook nog eens goedkoper dan zijn gele broertje, terwijl dat normaal andersom is, weet Wouter van de Beek van Bruin Export. "Voor het eerst sinds lange tijd is de gele ui duurder dan de rode."

Dat komt door de grote droogte in Europa. "Het grootste deel van de Europese markt bestaat uit gele ui, maar door de droogte zijn de opbrengsten veel lager. Dus het aanbod is laag, terwijl de wereldwijde vraag naar gele ui veel groter is dan naar rode ui. Daarom is de prijs zo gestegen."