Ga naar de inhoud
WNF en ARK

Steur uitgezet in Nederland: 'Zeldzamer dan de reuzenpanda'

De Europese steur Beeld © Arthur de Bruin

Ze mogen nog twee nachtjes wennen aan het water. Aanstaande vrijdag worden 29 steuren van een jaar oud uitgezet in de Biesbosch. Deze trekvis is officieel al 70 jaar uitgestorven in ons land, maar wordt nu weer opnieuw geïntroduceerd. "Hoort al 90 miljoen jaar bij ons gebied."

29 jonge vissen, voorzien van een piepklein zendertje zwemmen vanaf vrijdag weer door de Nederlandse wateren. De Europese steur is een zeer zeldzame vis die in Nederland In 1953 uitgestorven werd verklaard. Het is een bijzondere vis omdat hij van de rivier (zoetwater) naar de zee zwemt, en weer terug.

Komt
Lees ook:
Komt de Europese steur terug naar Nederland? 'Duurt decennia'

"Als het lukt om een trekvis terug te laten komen, dan weet je dat het goed gaat met de rivier en daar hebben andere vissen ook profijt van", vertelt Maarten Bruns van het Wereld Natuur Fonds, een van de betrokken organisaties die de vis terug naar Nederland brengt. "Hij hoort al 90 miljoen jaar bij dit gebied."

Of het echt lukt om de vis terug te brengen is nog even afwachten. Het kan jaren duren voordat de vis zich weer laat zien. Harald Schmidt van Diergaarde Blijdorp – de enige plek in Nederland waar de vis te zien is – legt uit hoe dat komt. "De steur legt eitjes in de rivier en zwemt dan naar zee. Het kan wel 10 tot 15 jaar duren voordat de vis groot genoeg is om weer terug te keren naar de rivier om daar eitjes te leggen." De vissen kunnen wel 100 jaar oud worden, vijf meter lang worden en vierhonderd kilo wegen. In het wild leven er nog ongeveer 700.

Reuzenpanda

"De vis is nog zeldzamer dan de reuzenpanda. Het is belangrijk om hem terug te brengen omdat er heel veel vissen veel te snel achter elkaar uitsterven en daardoor komt de hele voedselketen in gevaar."

De vissen die vrijdag worden uitgezet, worden nauwlettend in de gaten gehouden. Als deze vissen succesvol verder leven worden er in de toekomst mogelijk een half miljoen larven van de steur uitgezet.