Ga naar de inhoud
Pride-maand van start

Van Dordrecht tot Achterhoek, elke regio een eigen Pride

Roze Zaterdag in Rotterdam '22 Beeld © ANP

Vanaf morgen wordt ons land weer gehuld in regenboogkleuren. 1 juni gaat de Pride-maand traditioneel van start, en dat wordt op steeds meer plaatsen gevierd. Vorig jaar werd er in een record aantal gemeenten een Pride georganiseerd, en dat record wordt dit jaar weer gebroken. "Er wordt goed gekeken naar wat het beste past in de regio om de boodschap over te brengen."

De botenparade in Amsterdam of Utrecht kennen de meeste mensen wel. Maar ook in de minder grote steden of regio's wordt de Pride-maand groots gevierd, zo ook in de Achterhoek. "Normaal gesproken duurt een Pride een dag of een weekend, maar bij ons duurt het de hele maand", zegt Kim Scholten van Achterhoek Pride tegen Editie NL. "Er gebeurt van alles in de hele Achterhoek. We moedigen de inwoners aan zelf iets te organiseren, en daar wordt dan een 'regenboogsausje' overheen gegooid."

Regenboogvlag
Lees ook:
Regenboogvlag van lhbti-vereniging Delft verbrand: We zijn boos en geschrokken'

Vorig jaar werd de Pride-maand voor het eerst in die regio gevierd. "De klankbordgroep vond het belangrijk dat er een Pride zou komen in de Achterhoek. Ons doel is meer acceptatie, in de breedste zin van het woord: we willen diversiteit vieren."

Aantal blijft groeien

En dat gebeurt op steeds meer locaties in Nederland, weet Patrick van der Pas van Pride Netwerk Nederland. "In Nederland hebben we nu rond de dertig Prides, en dat is weer een forse toename. Afgelopen jaar hadden we een recordaantal van nieuwe Prides en in de laatste jaren blijft het aantal groeien."

En elke regio viert het op een andere manier. "In Ede hebben ze bijvoorbeeld geen parade, maar daar is ook goed gekeken naar wat het beste past in de regio om de boodschap over te brengen."

Vandaal
Lees ook:
Vandaal regenboogvlag Delft betuigt spijt, wil in gesprek met vereniging

"Er is veel diversiteit onder de Prides in Nederland", gaat hij verder. "Sommige Prides duren een aantal weken en andere Prides zijn compacter in omvang. Daarnaast is er in een aantal steden zowel een Pride, maar ook een Queer Pride, die vaak een wat activistisch karakter heeft."

Hoewel het aantal locaties groeit, is het niet overal even makkelijk om een Pride te organiseren. "Bij meerdere Prides zien we, naast veel liefde en support, ook nog altijd tegenbewegingen. Soms door een – vreedzaam – tegenprotest vanuit de religieuze hoek, maar vaak subtieler in de aanloop naar de Pride. Het kan bijvoorbeeld moeilijker zijn om sponsors te vinden voor sommige Prides op bepaalde locaties zoals in en rond de Bible Belt. Sponsors lopen dan het risico klanten te verliezen als ze zich verbinden en besluiten daarom af te zien."

1 juni gaat de Pride-maand van start. Hier vind je een overzicht van alle locaties.