Ga naar de inhoud
Test Editie NL

Winkels kunnen tieners die mes willen moeilijk weigeren, Action stopt online verkoop

Editie NL test: zo kinderlijk eenvoudig kopen minderjarigen een mes

01:47

Het is nog steeds te makkelijk voor minderjarigen om een groot mes te kopen. Veel winkels namen al maatregelen met leeftijdsgrenzen om te voorkomen dat kinderen messen kunnen kopen, maar op veel plekken wordt daar niet op gecontroleerd. Vooral online niet. Dat blijkt uit een test van EditieNL.

Het aantal jongeren dat met een mes op zak is gesnapt, is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2018 werden er 33 messen en andere steekwapens in beslag genomen onder jongeren tot en met 17 jaar. In 2022 ging het om 355. Het aantal inbeslagnames is dus meer dan vertienvoudigd.

En jongeren gebruiken die messen ook regelmatig. Vijf dagen geleden werd er nog een 14-jarige aangehouden voor een steekpartij in Hellevoetsluis. Nog geen twee weken geleden vond er ook in Assen een steekpartij plaats waarbij een minderjarige betrokken was. En om nog maar een voorbeeld te noemen: afgelopen februari stak een minderjarige een andere minderjarige neer in een flat in Amsterdam-Noord.

Leeftijdsgrens

Veel winkels hebben op eigen initiatief besloten om een leeftijdsgrens voor het kopen van een mes voor jongeren in te stellen. Dit werd op eigen houtje besloten, omdat een maatregel via de wet nog uitbleef. Maar uit onderzoek van Editie NL blijkt nu dus dat de zelf opgelegde regels niet worden nageleefd.

Sommige winkels hanteren een leeftijdsgrens van 18 jaar, andere van 16 jaar. Onder de ketens met deze regels, zijn Action en HEMA. Bij deze winkels werd er bij de kassa wel gehandhaafd op de eigen leeftijdgrens. Toch verloopt het ook bij hen niet vlekkeloos; online is het namelijk erg makkelijk om een mes te bestellen als minderjarige.

In deze video zie je hoe kinderlijk eenvoudig het is om als minderjarige een mes te kopen:

Editie NL test: zo kinderlijk eenvoudig kopen minderjarigen een mes

01:47
Editie NL heeft getest hoe makkelijk het is om als minderjarige aan een mes te komen.

HEMA en Action geven beide in een reactie aan dat online controleren een lastige kwestie is. HEMA belooft er onderzoek naar te doen. Action onderneemt actie; de keten besluit naar aanleiding van het onderzoek alle messen uit de webshop te halen.

Wet is er niet

Hoewel winkels welwillend zijn als het gaat om het tackelen van het messenprobleem, gaat het dus nog regelmatig mis. Een wet die winkeliers meer helderheid verschaft, zou kunnen helpen. Die wet is al in november 2020 aangekondigd in de vorm van een actieplan, maar hij laat nog steeds op zich wachten.

Volgens minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid is dat omdat deze wet niet zo snel is uitgewerkt. "Dat moet goed gebeuren met alle betrokken organisaties, op zo'n manier dat zij er ook echt mee kunnen werken", vertelt ze aan Editie NL. "Je moet weten waar je op moet controleren."

Yeşilgöz garandeert dat het ministerie er volop mee bezig is. Een verbod voor de verkoop van messen aan jongeren onder de 18 is in de maak. "Het verbod zal gelden voor winkels, offline en online. Dat betekent dat de verkoop van messen aan jongeren ook strafbaar wordt gesteld."

'Probleem'

Want de minister ziet in dat messengeweld onder jongeren een probleem vormt. "We zien dat jonge meiden en jongens steeds vaker naar wapens grijpen. We moeten alles op alles zetten om dat te voorkomen, want het is zeer zorgelijk."

Hoelang het dan nog duurt voordat de wet komt? "Een exact moment voor wanneer de wet komt heb ik niet, maar het zal niet aan ons liggen."