Ga naar de inhoud
Man gevonden Den Bosch

Overledenen die lang in woning liggen: 'In de stad valt het vaak pas laat op'

Heleen van den Tol - manager Post Mortem Facilities Beeld © Editie NL

'Hou je buren in de gaten, en bel ons als je plots uw buurman of buurvrouw niet meer ziet.' Die oproep doet de politie Den Bosch nadat zij afgelopen week een man dood in zijn woning aangetroffen, die zeker al vijf maanden geleden is overleden. Situaties als deze komen jaarlijks tientallen keren voor, vooral in de steden.

De agenten schrijven in een bericht op Facebook dat niemand het verdient om zo lang onopgemerkt te blijven. Helaas staat dit voorbeeld uit Den Bosch niet op zichzelf. Jaarlijks worden volgens de politie tientallen personen pas na minstens twee manden gevonden.

Volgens Robert Paul Fennema van het Leger des Heils komt het vooral veel voor in grote steden. "Dit is het gevolg van een samenleving die aan het individualiseren is", zegt hij tegen Editie NL. "Overdag zijn we weg, en ieder leeft voor zich. In dorpen kijken mensen nog wel naar elkaar om maar in grote steden weten mensen vaak niet wie hun buren zijn."

Man
Lees ook:
Man ligt 5 maanden dood in woning Den Bosch

Hij roept dan ook op om als buurtbewoner een oogje in het zeil te houden. "Zorg er in ieder geval voor dat je weet wie je buren zijn. Groet elkaar, want dan heb je even contact en daardoor ben je ervan bewust wie er allemaal in jouw straat woont."

'Let op post en vliegen'

Daarnaast zijn er nog andere signalen waar je volgens Fennema op kan letten. "Let bijvoorbeeld op de post, of dat geen grote berg is. Of meld het als je veel vliegen ziet."

Het helpt volgens hem ook om het er met andere buren over te hebben. "Als jullie die ene buur allemaal al een paar dagen niet hebben gezien dan kan je de gemeente of het Sociaal Domein bellen. Als je je zorgen maakt, komen zij in actie."

Gevonden personen

Het komt regelmatig voor dat personen, nadat ze zijn overleden, nog lang onopgemerkt in hun woning liggen.

  • Zo werd in april een 35-jarige man aangetroffen in Beverwijk die daar al weken samen met zijn katten dood lag.
  • In Vlaardingen werd in april in dezelfde straat twee keer een dood persoon gevonden, die er beiden al een tijd lagen: de een 1 week, de ander 5 weken.
  • In januari een 60-jarige man gevonden in een flat in Gouda, hij was toen al twee maanden overleden.
  • En ook in Bussum werd in februari nog een 74-jarige man gevonden die al maanden dood in zijn woning lag.

Heleen van Tol en haar collega's van Post Mortem Facilities komen het zo'n vijftig keer per jaar tegen dat iemand pas weken na het overlijden wordt gevonden. Nadat de politie op de locatie is geweest komen zij in actie om de woning weer toegankelijk te maken. Ook zij ziet het vooral in de grote steden. "In de stad valt het niet op als een buurman of buurvrouw lang niet wordt gezien, al helemaal niet in flats of appartementencomplexen", zegt ze tegen Editie NL. "Er is daar minder contact tussen bewoners."

Daarnaast zijn het vaak personen die zelf geen vrienden of sociaal netwerk hebben. "Wat ook niet helpt is dat de huur automatisch wordt afgeschreven, net als de vaste lasten. Daardoor hebben instanties het vaak ook niet in de gaten. Iedereen kan een tijdje weg zijn zonder dat het wordt opgemerkt."