Ga naar de inhoud
Campagne KNSB en VeiligheidNL

Jaarlijks 2000 skaters op spoedeisende hulp: 'Leer remmen en vallen'

Dick Nap leidt trainers op die lesgeven aan recreatieve skaters Beeld © Editie NL

Tijdens de coronacrisis hebben veel mensen het skeeleren herontdekt. Maar dat loopt nog niet bij iedereen op rolletjes. Dat merken ze ook op de spoedeisende hulp, waar vorig jaar 2000 skaters terechtkwamen met gebroken botten, een hersenschudding of ander letsel. Om skeeleraars beter voorbereid op pad te laten gaan lanceren KNSB en VeiligheidNL deze zomer een campagne.

Van alle skaters die op de spoedeisende hulp belanden, heeft 75 procent ernstig letsel. Vooral polsbreuken komen veel voor. Herstel daarvan duurt minstens drie maanden, maar soms zelfs een jaar.

Daarom slaan KNSB en VeiligheidNL de handen ineen. Met hun campagne willen ze ervoor zorgen dat skaters goed voorbereid en beschermd op pad gaan. "We willen skaters overbrengen hoe je goed kunt leren vallen, hoe je het beste kunt remmen, en hoe je bijvoorbeeld goed een stoepje kunt nemen", vertelt woordvoerder Arjanne van VeiligheidNL. "Want we zien ruim 2000 gevallen op de spoedeisende hulp per jaar."

Meestvoorkomend letsel

De meestvoorkomende vormen van letsel bij skaters zijn:

  • Polsbreuk (40 procent)
  • Elleboogbreuk (10 procent)
  • Breuk in de onderarm (8 procent)

Bron: VeiligheidNL

Ook het stuitje en hoofd krijgen regelmatig klappen, vertelt Dick Nap. Hij leidt trainers op die lesgeven aan recreatieve skaters. "Zo kun je een hersenschudding oplopen."

Bescherming

Veiligheid is tijdens skatelessen dan ook erg belangrijk. Daaronder valt ook het dragen van bescherming. "Voor skaters zijn polsbeschermers en een helm niet te missen." Bij verenigingen is die bescherming al verplicht.

Terug
Lees ook:
Terug naar de jaren '80: skeeleren is weer populair

Veilig leren vallen is volgens Nap ook een essentieel onderdeel tijdens de lessen. "Tijdens het skeeleren kun je het best een skatehouding aannemen. Dat is dieper door je knieën dan je normale houding. Daardoor ben je dichter bij de grond en val je ook eerder voorover. Daar is de bescherming op je knieën voor bedoeld. Als je achterover valt, vang je jezelf op met je polsen."

Remmen

Ook op de juiste manier remmen is belangrijk om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Daarvoor is het remblokje achter op je skates bedoeld. "Daarmee kun je vanuit hoge snelheid binnen no-time stilstaan. Op andere manieren kun je niet functioneel remmen."

Ook de tactiek die sommigen gebruiken, waarbij ze hun voeten om de beurt schuin naar voren schuiven, is volgens hem niet veilig. "Op hoge snelheid kun je zo over je eigen enkel vallen."