Ga naar de inhoud
Veghel

Dierenambulance redt zwangere kat met tiewrap om nek: 'Bewust gedaan'

De kat kon niet meer zelfstandig eten en drinken Beeld © Dierenambulance Hokazu

Ze was gewond aan één oog en sterk vermagerd. Dierenambulance Hokazo kreeg deze week een melding over een poes in Veghel die er slecht aan toe was. Het dier bleek een tiewrap om haar nek te hebben waardoor ze niet meer kon eten en drinken. Volgens buurtbewoners is deze kat niet het enige slachtoffer.

Dinsdagavond kwam er een melding binnen van een vrouw die een kat zag lopen met een bandje om haar nek en poot. "Eenmaal ter plaatse bleek het dier ook nog eens ernstig vermagerd, gewond aan één oog, en waarschijnlijk zwanger", aldus dierenambulance Hokazo.

De kat rende naar een plek waar de ambulancemedewerkers niet bij konden, waardoor het niet lukte om haar te vangen. "Later op de avond zijn onze vrijwilligers nog teruggegaan met een vangkooi, maar helaas zonder resultaat."

Nieuwe poging

Toch gaf de hulpdienst niet op. "Het ging onze vrijwilligers zo aan het hart, dat zij woensdagmiddag terug zijn gegaan om een nieuwe poging te wagen om de poes te vangen." Uiteindelijk wisten ze er met behulp van een vangnet in te slagen.

Fokker
Lees ook:
Fokker verstopt 118 honden voor inspectie: 'Schurftmijt en darminfectie'

Bij de dierenarts zagen ze pas echt hoe ernstig het beestje eraan toe was. Ze was inderdaad hoogzwanger en bleek geen bandjes maar strakke tiewraps om zich heen te hebben. "Daarmee lijkt het er toch echt op dat iemand dit haar bewust heeft aangedaan. Vreselijk." 

Opknappen

"Wat moet het beestje toch doorstaan hebben", gaat Hokazo verder. "Deze poes heeft een lange lijdensweg gehad en we hopen dat het goedkomt. De eerste berichten van de dierenarts zijn in elk geval positief." Inmiddels lukt het weer om zelfstandig te eten en drinken. Een medisch pleeggezin zal haar opvangen en begeleiden bij de bevalling.

Omdat veel mensen iets wilden bijdragen, heeft de dierenambulance op Facebook een Tikkie-link gedeeld. Daarnaast worden mensen uit de buurt opgeroepen om de open ogen te houden, want er zouden meer katten gespot zijn met tiewraps om hun nek. "Dit dierenleed moet gestopt worden."