Ga naar de inhoud
Gulle gever

Vrouw vergeet pincode, man betaalt haar boodschappen van 100 euro

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Een jongeman heeft in de Albert Heijn in Amersfoort afgelopen zondag spontaan opgetreden als redder in nood. Toen een oudere vrouw bij het afrekenen meermaals een verkeerde pincode invoerde, rekende hij met zijn eigen pinpas haar boodschappen ter waarde van zo'n 100 euro af. Daarna verdween de man als sneeuw voor de zon.

Ruud Stuivenberg zag het hele voorval gebeuren. "Ik stond er met mijn neus bovenop", vertelt hij aan Editie NL. "Toen ik aankwam bij de kassa was mevrouw haar spulletjes op haar gemakje, een beetje verstrooid, vanuit de kar op de band aan het leggen. Het ging nogal langzaam, maar dat maakte de rest van de mensen niet uit. Het was zondag."

Poging drie

Bij het afrekenen haalde ze haar pinpas tevoorschijn. "Ze toetste haar pincode in, maar die bleek niet te kloppen. Ze dacht goed na en deed nog een poging: ook onjuist. Op zo'n moment voel je natuurlijk de druk van je derde en laatste poging. De vrouw nam nog eens de tijd om heel diep na te denken."

Vanuit het niets kwam er een jongeman aanlopen. "Hij haalde zijn pasje langs het apparaat, toetste z'n pincode in, en zei: 'Deze krijgt u van mij.' En weg was hij."  

Gulle
Lees ook:
Gulle gever betaalt boodschappen Anny (96): familie wil de man bedanken

Het gebeurde in een mum van tijd. "Het was voorbij voordat ik het in de gaten had", vertelt Ruud. "Ik heb niet eens onthouden hoe hij eruitzag."

Verbazing

De oudere vrouw begreep in eerste instantie zelf ook niet wat er was gebeurd. "Ze was nog steeds aan het nadenken over haar pincode en wilde naar de geldautomaat lopen – niet beseffende dat je daar natuurlijk ook een pincode nodig hebt. De caissière heeft haar toen uitgelegd dat er al was betaald. Ze mompelde er nog een tijdje verbaasd over na."

Het was een bijzonder moment, vond Ruud. "Ik besefte het eigenlijk pas toen ik de winkel uitliep. Het feit dat die man zo snel weer weg was bewijst wel dat hij het echt uit liefdadigheid deed, zonder iets terug te willen."

Verhaal delen

Hij heeft het verhaal maandag gedeeld in een buurtapp, waar veel op werd gereageerd. "Ik zie wel vaker van dit soort verhalen voorbijkomen, en vaak twijfel ik of het nou waargebeurd of voor de likes is. Nou, nu stond ik er een keer met mijn neus bovenop. Ik vond het de moeite waard om te delen."