Ga naar de inhoud
Helling van 4,7 graden

Wie heeft de scheefste: Pisa of Miedum?

Verslaggever Daniel bij de toren van Miedum Beeld © Editie NL

Net doen alsof je 'm omduwt: wie in Toscane is geweest heeft waarschijnlijk zo'n typische foto gemaakt bij de Toren van Pisa. Maar voor zo'n plaatje hoef je eigenlijk niet helemaal naar Italië, want in het Friese Miedum staat een toren die volgens de ANWB nóg schever is. Maar klopt dat wel?

Op het ANWB-bord bij de toren wordt trots verteld dat de toren van Miedumnóg schever is dan misschien wel de beroemdste toren ter wereld: die in Pisa. Met een helling van 4,7 graden kan je er ook dezelfde foto's maken als op het plein voor de toren in Toscane.  Al is het er iets minder druk met toeristen, het ligt ook niet heel centraal.

"Leeuwarden is nog een eind fietsen", zegt Hielke Nienhuis van de Toren van Miedum tegen Editie NL. "In Pisa komen mensen naar de toren kijken en eten dan ook meteen een ijsje of een lekkere pizza, maar hier kom je als toerist niet echt aan je trekken."

Pisa
Lees ook:
Pisa is 'vulgaire torens' spuugzat

De toren is zo scheef dat hij de scheefste is van heel Nederland. "Dat komt vooral door de grond waarop hij gebouwd is", zegt Eefje van Duin van Stichting Monumentenwacht tegen Editie NL. "In Groningen en Friesland heb je meerdere scheve gebouwen. Vaak staan deze torens op terp, wat inklinkende grond is."

Middeleeuwen

Daardoor gaan de torens met de tijd steeds schuiner staan. "Deze toren is al in de middeleeuwen gebouwd. Naast de ondergrond heeft het vaak ook met de fundering te maken dat gebrouwen scheef gaan staan."

Vuurtoren
Lees ook:
Vuurtoren Den Helder staat op omvallen, omgeving afgezet

Maar is de scheefste toren van Nederland ook wel écht schever dan die in Italië? "Op het bordje dat de ANWB ons heeft geschonken staat van wel, en daar houden we ons aan vast", zegt Nienhuis tegen Editie NL. Maar na een belletje naar de beheerders van de echte Toren van Pisa blijkt dat die inmiddels een helling van 5,1 heeft - en dus schever staat. "Misschien moeten wij hem dan ook maar opnieuw meten."