Ga naar de inhoud
Gemeente Den Haag helpt

Ouders weigeren vrijwillige bijdrage, schoolreisjes geannuleerd

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Steeds meer scholen moeten noodgedwongen hun schoolreisjes annuleren vanwege een gebrek aan geld. Door een wetswijziging zijn scholen verplicht te melden dat de ouderbijdrage vrijwillig is, en als gevolg daarvan betalen ouders deze niet meer. De gemeente Den Haag vindt deze situatie onacceptabel en besluit bij te springen.

Gemeente Den Haag springt voor het tweede jaar op rij in de bres om te zorgen dat kinderen op schoolreisje kunnen. "Ze doen tijdens schoolreisjes ervaringen op voor het leven", vertelt Hilbert Bredemeijer, wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport bij de gemeente Den Haag, aan Editie NL. "Ik weet nu nog waar ik zelf naar op schoolreisje en kamp ging. Het zijn belangrijke dingen in het leven. Die gun je ieder kind."

Kosten

Maar bij elk schoolreisje komen kosten kijken. "Alleen al het huren van een bus kan zo al 20 euro per kind kosten. Er is altijd een vrijwillige bijdrage van de ouders geweest, al was het altijd wel een vrij dwingende communicatie van de scholen naar de ouders toe, waardoor je je toch verplicht voelde als ouder om het te betalen."

Amira
Lees ook:
Amira (17) weigert vliegtuig in te stappen voor schoolreis: 'Slecht voor het klimaat'

Dat is veranderd. Scholen moeten nu duidelijk melden dat het gaat om een vrijwillige bijdrage. "Ik zou het Rijk willen oproepen om de wet – die met goede bedoelingen is ingesteld – toch eens goed tegen het licht te houden", zegt Bredemeijer. "De neveneffecten zijn helaas echt negatief, er zijn heel veel scholen in Den Haag die aangeven de schoolreisjes niet meer te kunnen betalen omdat de vrijwillige bijdragen niet meer worden betaald. De nadruk is te veel komen te liggen op 'vrijwillig', waardoor ook ouders die het prima kunnen betalen dat niet meer doen. Dat is een heel vervelend effect.'"

Verschillen tussen scholen

Het niet betalen van de vrijwillige bijdrage leidt ook tot verschillen tussen de scholen onderling, ziet Stichting Leergeld Nederland. Een onderdeel van de wetswijziging geeft namelijk aan dat scholen verplicht zijn om alle leerlingen mee te nemen – ook als ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen.

Koepel
Lees ook:
Koepel basisscholen: geen enkel kind mag uitgesloten worden van schoolreisjes

"We zien dat de verschillen in de klassen daardoor zijn verdwenen, maar tegelijkertijd zijn er wel verschillen tussen scholen ontstaan", vertelt directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld Nederland aan Editie NL. "Scholen waar ouders het geld hebben, gaan vrolijk door met de reisjes. En scholen waarbij dat niet het geval is, hebben moeite met het organiseren van reisjes – ook omdat ze zo afhankelijk zijn van de vrijwillige ouderbijdrage die ouders niet meer betalen." 

Landelijke afspraken

Dat Den Haag bijspringt vindt Van den Biggelaar sympathiek, maar niet de oplossing. "Er moeten landelijke afspraken gemaakt worden. Wat hoort er bij het onderwijs? En welke activiteiten – denk ook aan kosten tweetalig onderwijs, plusklassen, sportklassen – en schoolreisjes vallen daar dan onder? Vinden we dan dat een schoolreisje in het basisonderwijspakket hoort, dan moet dat worden vergoed door de overheid. En dan moet het dus niet uitmaken of jouw school in een gemeente staat die financieel kan bijspringen.”