Ga naar de inhoud
Vaderdag

Verkiezing Beste Papa van Enter: bier tappen en cupmaat raden

Organisator Eric Tijhof samen met Janneke uit de lingeriewinkel Beeld © Eric Tijhof

Welke vader kan er het best een band plakken en wie lukt het om de juiste cupmaat te raden? In aanloop naar Vaderdag wordt er in het Twentse Enter een wedstrijd georganiseerd om de beste papa van het dorp te kiezen. "Stereotyperend? Ik vind het wel meevallen."

Met Moederdag worden we doodgegooid met reclames, maar waar is alle aandacht voor Vaderdag? Dat vroeg Eric Tijhof, marketeer van de Enterse winkeliersvereniging, zich af. Om ook deze dag in het zonnetje te zetten bedacht hij de verkiezing Beste Papa van Enter.

Kinderen in het dorp kunnen hun eigen vaders nomineren. "We gaan langs bij de vier basisscholen in het dorp om formulieren uit te delen", vertelt Tijhof aan Editie NL. Daarop kunnen de leerlingen in verhaaltje uitleggen waarom hun papa of verzorger de allerbeste is. Daarnaast moeten ze een kleurplaat van een vader inkleuren.

Wedstrijd

Per school kiest de winkeliersvereniging één vader die eruit springt. "Zij gaan de avond voor Vaderdag de strijd met elkaar aan", zegt Tijhof. Dat doen ze bij verschillende ondernemers in het dorp. "Bij de supermarkt krijgen ze een boodschappenlijstje met 10 producten die ze zo snel mogelijk moeten halen. En in de sportschool moeten ze in vijf minuten zoveel mogelijk kilometers afleggen op een spinningfiets."

Zij
Lees ook:
Zij leerden omgaan met Vaderdag: 'Het was pijnlijk en ongemakkelijk'

Ook moeten de mannen banden plakken bij de fietsenwinkel en aardappels schillen bij de groenteboer. Zelfs de lingeriewinkel in Enter komt aan bod. Daar doen de vaders het spel 'raad de cupmaat', waarvoor ze moeten gokken welke maat een beha is. "Ze mogen alleen kijken, niet voelen", benadrukt Tijhof.

"We hebben het spel gisteren even geoefend en het is nog best lastig. Ik was haast vergeten hoe groot ze daar wel niet in de rekken hangen. Er waren zelfs beha's met cup J. Wij zeiden al tegen elkaar: o jéé."

Stereotype vader

Of het niet stereotyperend is om een man op basis hiervan uit te roepen tot beste papa? "Ik vind het wel meevallen. Voor de wedstrijd moeten ze dus ook aardappels schillen en boodschappen doen. Er is van alles wat. Dat heft elkaar op. En het is natuurlijk vooral ludiek. Er moet een beetje jus overheen om aandacht te krijgen."

De winnaar van de wedstrijd krijgt een bokaal en mag zich een jaar lang beste vader van Enter noemen.