Ga naar de inhoud
Extreme sporten voor ouderen

Loek (98) springt vandaag uit vliegtuig: 'Het gevoel opnieuw ervaren'

Loek Middel (midden) springt samen met een begeleider Beeld © Editie NL

Op je 98e uit een vliegtuig springen. Niet veel mensen moeten eraan denken, maar Loek Middel waagt zich eraan. Hij is de oudste parachutespringer van Nederland. Hoe veilig zijn extreme sporten op die leeftijd? "Ouderen zijn minder roekeloos."

Middel zal vandaag uit een vliegtuig springen. Hij kijkt ernaar uit, vertelt hij voorafgaand aan de sprong. "Lang geleden sprong ik vaker." Hij was toen paracommando bij het leger, wat inhoudt dat je wordt ingezet voor speciale operaties waarbij klimmen en parachutespringen komen kijken.

Maar dat is inmiddels 70 jaar geleden. Het lijkt me leuk om dat gevoel van zo'n sprong weer te ervaren", vertelt de 98-jarige aan Editie NL. De Defensie Para School in Breda heeft hem uitgenodigd om dit te komen doen. Een begeleider springt met hem mee.

Vrije val

De sprong zal niet helemaal zijn zoals Middel zich van vroeger kan herinneren. "Ik zal nu voor het eerst de vrije val ervaren. Dat vind ik wel spannend. Vroeger ging de parachute na het springen meteen open."

Kun
Lees ook:
Kun je als politicus te oud zijn? 'Maximumleeftijd zou uitsluiting zijn'

Toch heeft hij er vertrouwen in dat hij veilig aan de grond zal komen. "Ik ben goed voorbereid, dus het moet wel lukken. Zeker met iemand erbij die me begeleidt."

Ook kleinzoon Joost is er inmiddels gerust onder. "Eerst dachten we wel even: joh, komt dit wel goed? Maar hij heeft een doktersverklaring waaruit blijkt dat hij gezond genoeg is. Mijn opa is nog erg fit voor zijn leeftijd. Hij woont nog op zichzelf en danst elke dag."

Oudste extreme sporters

Naast Loek zijn er in Nederland nog meer ouderen die op latere leeftijd nog een extreme sport beoefenen. Het oudste motorcrosslid van ons land is 76 jaar. Daarnaast is er een deltavlieger die de 81 aantikt en een klimmer van 85 jaar.

Bronnen: KNVvL, Klimcentrum Monte Cervino, Motorsport Organisatie Nederland

Minder roekeloos

Volgens Judith Wilmer, geriater in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, kunnen fitte ouderen dit nog prima aan. "Over het algemeen kunnen ze het zelfs beter dan jongeren. Hoe ouder je bent, hoe beter je kan inschatten wat je lichaam aankan. Je leert veel tijdens het leven. Het meest roekeloze gedrag komt voor bij adolescenten."

Leeftijd is dus geen reden om het niet te doen. "Het is niet zo dat hoe ouder je wordt, hoe sneller je een hartaanval krijgt. Zeker bij fitte, vitale ouderen kunnen dit soort extreme sporten geen kwaad."

Jongeren
Lees ook:
Jongeren vaker op elektrische fiets: 'Ze zijn roekelozer'

Je leefstijl heeft volgens Wilmer een grote invloed op het feit of je lichaam bestand is tegen dit soort acties. "Mensen die roken, drinker en slecht eten hebben – net als magere mensen – meer kans op botontkalking, oftewel osteoporose. Zij breken daardoor sneller iets."

Dikkere botten

Over Loek Middel maakt ze zich geen zorgen. "Een fit type zoals hij zal niet zomaar iets breken. Sowieso zijn mannen gemiddeld zwaarder en groter, en daardoor hebben zij ook dikkere botten. Bovendien zit hij aan een andere springer vast. Die zal de grootste klap vangen."

Benieuwd hoe de sprong Loek Middel afgaat? Je ziet het vanavond in Editie NL om 18.15 uur op RTL 4.