Het zal je maar gebeuren: je auto valt midden op een spoorwegovergang stil. Vervolgens gaan de slagbomen dicht en nadert er een trein. Het overkwam een automobilist vanmorgen in Bergen op Zoom. Haar auto werd geschept door een trein, maar gelukkig voor de vrouw wist ze er op tijd uit te springen. Wat moet je eigenlijk doen als je stil komt te staan op het spoor?
In Bergen op Zoom ging het vanochtend mis doordat de automobilist achter een vrachtwagen reed. "Die trok langzaam op en de vrachtwagen moest nog voor haar onder de slagboom door", meldt Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant aan Editie NL. En toen viel de auto van de vrouw stil. "Op dat moment gingen voor en achter haar de slagbomen dicht."
Geen unicum
Het incident van vanochtend is niet uniek. In oktober werd een bus in tweeën gesplitst op dezelfde spoorwegovergang in Bergen op Zoom. Daarbij vielen geen slachtoffers. Dat het vanochtend weer bijna misging op diezelfde plek is volgens de veiligheidsregio trouwens toeval.
In november ging het opnieuw mis, maar dan in het Brabantse Prinsenbeek. Een auto kwam vast te staan op het spoor, maar de bestuurder wist op tijd weg te komen. En in januari knalde een trein op een auto in Oosthuizen, een dorp in Noord-Holland. Daar kwam een automobilist met de schrik vrij.
De auto uit
Kom je zelf in zo'n benarde situatie terecht en zie je al een trein aankomen, dan is het logischerwijs zaak om zo snel mogelijk de auto uit te gaan. Waar je vervolgens gaat staan is heel belangrijk. "Ga niet op de plek staan waar de trein de auto naartoe duwt, want dan kun je alsnog stukken van de auto op je krijgen", vertelt rij-instructeur Jessie Keijbeck.
Ze vervolgt: "Als de trein van links komt, ga dan aan de linkerkant van het spoor staan. Dan sta je in een veilige zone."
Langer de tijd
Is er nog geen trein in zicht en heb je wat langer de tijd om te handelen? "Kijk of mensen in de buurt, zoals wandelaars of fietsers, je kunnen helpen om de auto vooruit te duwen." Al is het van levensbelang om per situatie te bekijken of dat kan. "Check echt hoe snel de trein eraan komt en wat je nog kunt doen. Je wil andere mensen niet in gevaar brengen."
112 bellen
Lukt het niet om de auto van de spoorwegovergang te krijgen, dan benadrukt ook Aldert Baas van ProRail dat het voorop staat dat je jezelf in veiligheid moet brengen. "Maar bel ook altijd 112", oppert hij. "Dan kan zo'n melding direct richting de spoeddiensten en kan het landelijke treinverkeer aangepast worden. Zo wordt een aanrijding met een trein voorkomen."
Baas voegt toe: "Natuurlijk is de veiligheid van de automobilist belangrijk, maar die van het treinpersoneel en -verkeer ook. Voor de medewerkers is het zeer belangrijk dat er snel gehandeld wordt."
Dat is dan ook een dringend advies van Baas, om snel te handelen. "Ik ken een voorbeeld van een man die stil kwam te staan op een spoorwegovergang en nog een foto wilde maken van zijn mooie auto. Daarbij kwam hij om het leven", zegt hij. "Door de paniek maak je soms dit soort fouten, maar het geeft wel aan dat je echt maar heel kort de tijd hebt en snel beslissingen moet maken."