Ga naar de inhoud
Verpakkingen onduidelijk

Rioleringen regelmatig verstopt door vochtige doekjes: 'Vallen niet uit elkaar'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Mag je vochtige doekjes in de wc gooien of niet? Op veel verpakkingen staat dat het kan, maar volgens waterbeheerders leiden de doekjes toch echt regelmatig tot verstoppingen. En dat is niet alleen onpraktisch, het kost ook klauwen met geld. Kun je als consument ergens op letten? "De boodschap op verpakkingen is vaak een soort van hogere wiskunde."

Dat de vochtige doekjes niet goed doorspoelen, heeft alles te maken met de samenstelling ervan. "Vaak zit er plastic in", legt Gert-Jan Gruter, hoogleraar duurzame chemie aan de Universiteit van Amsterdam, uit. Hij deed eerder onderzoek naar vochtige doekjes met plastic. "Die vallen helemaal niet uit elkaar. Als je ze oplost, dan houd je een soort plastic matjes over."

Briefje
Lees ook:
Briefje van vijftig overleeft tocht door riool: 'Kan zelfs wasbeurt van 90 graden aan'

Toch staat dus op sommige verpakkingen dat de doekjes plasticvrij zijn en dat je ze door kan spoelen. "Als ze echt plasticvrij zijn, dan zou dat misschien moeten kunnen. Maar het blijft dikker dan wc-papier, want dat valt veel makkelijker uit elkaar als het nat is." De doekjes pakken juist samen en vormen een soort klont. 

Geschikt of ongeschikt?

Plasticvrije varianten zijn er inmiddels trouwens genoeg, vertelt Eric Oosterom van Stichting RIONED, de overkoepelende organisatie voor stedelijk waterbeheer en riolering. "Maar de consument ziet het verschil niet tussen doekjes die geschikt of juist ongeschikt zijn voor het riool. Daardoor belanden veel ongeschikte doekjes nog in de riolering en dat leidt tot verstoppingen." 

Waar je dan als consument op kan letten? Dat is moeilijk te zeggen. "De claims op de verpakkingen zijn een soort van hogere wiskunde, er staat altijd iets op wat nog net toegestaan is", vertelt Oosterom.

Slinkse verpakking

Op de verpakking kan bijvoorbeeld staan dat een product biologisch afbreekbaar is, maar dat kan ook dagen duren. "Terwijl een probleem in het riool al binnen een paar uur kan ontstaan." Of de producent beweert dat een doekje doorgespoeld kan worden. "Dan wordt getest of het doekje de wc zelf verlaat, maar dat zegt natuurlijk niks over de riolering."

'Dump
Lees ook:
'Dump chloorwater uit zwembadje niet zomaar in riool'

Oosterom voegt toe: "Bij vochtig toiletpapier wordt nog vaak getest of het geschikt is voor het riool." Maar veel andere soorten doekjes – denk aan billendoekjes, schoonmaakdoekjes en vloerdoekjes – zijn niet bedoeld om in de wc gegooid te worden. "Alleen ook die spoelt de consument door."

Wederom met alle rioolgevolgen van dien. Het beste advies is daarom misschien wel om het zekere voor het onzekere te nemen en alle vochtige doekjes gewoon in de prullenbak te gooien.