Ga naar de inhoud
In bewaring genomen

Fokker verstopt 118 honden voor inspectie: 'Schurftmijt en darminfectie'

De honden waren verstopt in een schuur op een verlaten erf Beeld © LID

Een broodfokker in Deurne heeft in de nacht van zondag op maandag geprobeerd 118 honden te verstoppen in schuren op een verlaten erf. De dieren waren er slecht aan toe en verbleven in ongeschikte ruimtes. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de viervoeters in bewaring genomen. Eerder werden bij de fokker ook al grote hoeveelheden dieren weggehaald.

De politie kwam de honden op het spoor na een melding. Volgens ooggetuigen heeft de eigenaar de hele nacht met een busje op en neer gereden om de honden van zijn eigen erf naar het verlaten terrein in de buurt van zijn woning te brengen. 

Verleden

De hondenfokker in Deurne ontving de afgelopen maanden al twee keer eerder bezoek van de LID. Toen werden grote hoeveelheden verwaarloosde en zieke honden weggehaald. Van zijn overige viervoeters moest hij zo snel mogelijk de leefomgeving en gezondheid op orde brengen, zo werd hem opgelegd. De termijn hiervoor zou deze week aflopen. Met de verstopactie probeerde hij vermoedelijk de hercontrole te ontduiken.

De verstopte honden waren er maandag slecht aan toe, laat de LID weten. "Veel van de aanwezige honden hadden een vervilte vacht, sommige hadden kale plekken van de schurftmijt en verwondingen door onderlinge gevechten. Er heerste onder de dieren bovendien een ernstige darminfectie." 

Ongeschikte ruimtes

De ruimtes waarin de dieren verbleven waren 'totaal ongeschikt', voegt de LID toe. Sommige dieren zaten opgesloten in krappe kattenbenches en bovendien was er geen water en voedsel aanwezig. Tussen de honden zaten hoogdrachtige en zogende teefjes. Ook waren er pups van drie tot vier weken oud die gescheiden waren van hun moeder.

De LID heeft alle honden in overleg met de rijksdienst RVO in bewaring genomen. De kosten voor transport, vervangende huisvesting en verzorging komen bij de eigenaar terecht. Daarnaast krijgt de man een proces-verbaal.

Oude bekende

Het is de derde keer dat de LID en de politie de broodfokker controleren in de gemeente Deurne, maar hij is al veel langer bekend bij de diensten. Hij heeft eerder fokkerijen gehad in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Na het oplopen van de bestuurs- en strafrechtelijke druk verdween hij telkens om in de volgende gemeente opnieuw te starten.

Inspectie
Lees ook:
Inspectie haalt 21 verwaarloosde chowchows weg bij broodfokker