Ga naar de inhoud
Verbod op doden huisdier

'Breng ziek knaagdier naar ons, niet verpletteren met stoeptegel'

Alma van Dorenmalen, ROZE (Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven Beeld © Editie NL

Er komen hogere straffen op het doden van huisdieren. Het klinkt bizar maar toch komt het regelmatig voor dat baasjes ervoor kiezen om hun huisdier om het leven te brengen. Bijvoorbeeld wanneer het dier ernstig ziek is. Het was al verboden om huisdieren als honden en katten om te brengen, maar dat gaat nu ook gelden voor hamsters, cavia's en konijnen. Voor mensen die van hun huisdier af willen zijn er genoeg alternatieven.

Dierenarts Stijn Peters maakt het gelukkig niet vaak mee, maar toch krijgt hij weleens telefoontjes op de kliniek van mensen die bellen dat ze hun huisdier willen laten inslapen. "Euthanasie bij huisdieren bestaat, maar dat kost geld. Zodra deze mensen horen dat het geld kost, zeggen sommigen dat ze het dan wel zelf doen", zegt de Eindhovense dierenarts tegen Editie NL. "Maar ik denk persoonlijk dat dit vaak grootspraak is."

Zelf
Lees ook:
Zelf doden van je huisdier wordt verboden

Baasjes die er wel voor kiezen om hun huisdier in te laten slapen moeten dat zelf betalen. "Het kost tijd, materiaal en mankracht. Voor een klein dier zoals een cavia of hamster betaal je bij ons 87 euro. Er zijn ook dierenartsen die het voor minder doen maar wij nemen ons werk serieus."

Nieuwe wetgeving:

Je huisdier vermoorden was al strafbaar, maar dan alleen bij honden, katten en ganzen. Door een wijziging in de wet is het straks ook strafbaar als het gaat om konijnen, cavia's en hamsters. Daarnaast krijg je een levenslang huisdier verbod en een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar.
 

Mensen die niet meer voor hun huisdier kunnen of willen zorgen kunnen het naar een asiel brengen. "Maar bij zieke dieren is dat soms lastig, die worden vaak niet aangenomen", aldus Peters. 

'Niet verpletteren met stoeptegel' 

Al roept Alma van Dorenmalen van zwerfdierenopvang ROZE in Eindhoven toch op om zieke huisdieren naar het asiel te brengen in plaats van ze zelf te doden. "Als je om welke reden dan ook je huisdier niet meer wil, breng hem dan naar ons. Dan zorgen wij ervoor dat het dier goed terecht komt. Maar je mag nooit zelf de nek omdraaien of het dier verpletteren met een stoeptegel."

De meeste dieren die bij ROZE worden achtergelaten zijn knaagdieren. "Dus inderdaad konijnen, cavia's en hamsters. We vinden het heel belangrijk dat deze wet is aangepast want het is verschrikkelijk dat mensen hun huisdier vermoorden om welke reden dan ook."

Hoewel dierenarts Peters blij is dat er nu een wet is, denkt hij niet dat het veel effect zal hebben op de mensen die besluiten hun dier te vermoorden. "Er zijn altijd veeartsen die voor een paar tientjes een dier willen laten inslapen dus ik denk niet dat geld een reden is om het niet professioneel te laten doen. De mensen die dit doen zijn vaak niet de mensen die hier op consult komen en zijn vaak ook niet echt dierenvrienden."