Ga naar de inhoud
Micro-generatie

Zillennial: te oud voor generatie Z, te jong om millennial te zijn

Zillennials, beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Ze worden de vergeten kinderen genoemd: de zillennials. De generatie die tussen 1992 en 1998 geboren is, en daardoor net te jong is om tot de millenials te horen maar weer te oud is voor generatie Z. Deze jongeren hebben sinds kort een nieuw hokje waar ze in kunnen passen. Maar wat voegt zo'n extra generatie eigenlijk toe?

The Urban Dictionary heeft er een nieuwe term bij: de zillennial. Een micro-generatie die een brug slaat tussen de twee bekende generaties. Dat laatste zou volgens The Urban Dictionary vooral voor marketeers handig zijn.

Millennials
Lees ook:
Millennials durven geen gesprek aan te knopen met onbekende

Cultuuronderzoeker Martijn Lampert van Glocalities denkt dat de term zillennial opkomt doordat mensen de behoefte hebben om beter te begrijpen waar de wereld naartoe beweegt. "Omdat de helft van de wereldbevolking jonger dan 30 is, zijn veel organisaties afhankelijk van deze nieuwe generatie", zegt hij tegen Editie NL. "Bedrijven hebben deze generatie nodig als werknemer, als donateur maar bijvoorbeeld ook als consumentendoelgroep." 

Geboortejaar

Journalist Sanne van Rij identificeert zij zich als zillennial. "Je identiteit is naar mijn mening op veel meer gebaseerd dan je geboortejaar, maar tegelijkertijd gaat het veel over generaties en tot welke generatie je behoort."

Generaties:

  •  Babyboomers

Geboren grofweg tussen 1946 en 1964

  • Generatie X

Geboren tussen 1965 eb 1980

  • Millennials (Generatie Y)

Geboren tussen 1981 en 1996

  • Generatie Z

Geboren tussen 1997 en 2012

Bron: Pew Research Center 

Hoewel ze zelf geboren is in 1996, voelt ze zich niet bij beide generaties horen. "Over millennials wordt vaak gezegd dat ze opgroeiden met MySpace maar ik groeide op met MSN en niet zoals de millennial met een discman, maar met een Mp3-speler. Je bent al een millennial als je bent geboren in 1981,  maar opgroeien in de jaren '80 of in de jaren '90 is toch wel een enorm verschil. Eigenlijk is het vreemd dat de generaties zo ontzettend breed worden getrokken."

Postnatale
Bekijk ook:
Postnatale depressie of gewoon een ‘millennial smoesje’?

Pas toen ze de term zillennial voorbij zag komen voelde ze zich aangesproken. "Je bent een zillennial als je valt tussen de generatie Z en de millennial. Je herinnert bijvoorbeeld de Idols-finale tussen Jim en Jamai en je herinnert 9/11, maar was te jong om het te begrijpen. Ik kan mij hierin vinden. Ik vind het ook leuk dat ik twee werelden heb meegekregen. De gen Z'ers zijn volledig opgegroeid met het internet en dat heb ik zelf minder. Ik heb hierdoor het gevoel dat ik makkelijk kan meekomen met zowel de gen Z'ers als de millennials en eigenlijk de taal van beiden spreek."

'De wieg waarin je geboren bent is belangrijker'

Maar Van Rij wil ervoor waken dat ze nu alleen maar in het hokje zillennial past. "Hoewel ik mij identificeer als een zillennial is het uiteindelijk helemaal niet belangrijk tot welke generatie je behoort. Het kan de mens heel erg reduceren tot één tijdsperiode of een stereotype. De ene millennial of gen Z'er is uiteraard de ander niet. De wieg waarin je geboren bent is écht belangrijker dan het jaar waarin je bent geboren."

En dat is Lampert met haar eens. "Ik vind dat je generaties vooral moet gebruiken om maatschappelijke verandering door de tijd heen te duiden, maar om een persoon puur en alleen te definiëren als een millennial, boomer of zillennial zonder aandacht te hebben voor andere karakteristieken, dat gaat te ver. Het kan helpen informatie te duiden voor het bedrijfsleven, onderwijs, zorg, werkgevers, politici. Hoe kunnen zij beter aansluiten bij bepaalde generaties."