Ga naar de inhoud
Mode

Bodywarmer terug van weggeweest: 'Niet alleen voor op de golfbaan'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

De afgelopen decennia wilde je er liever niet in gezien worden. Toch is de bodywarmer inmiddels weer helemaal terug in het straatbeeld. Waar heeft het kledingstuk – dat toch een beetje een elitair imago heeft – zijn comeback aan te danken?

De bodywarmertrend is niet te missen, vertelt Frank Corbeek van kledingwinkel Only for Men. "Er is veel vraag naar. Het is echt een mode-item geworden. Je kunt 'm met een hoodie dragen, over een T-shirt of polo, of zelfs over een jas."

Het weer werkt op dit moment mee. "Je doet een bodywarmer aan bij twijfelachtig weer. Hij is perfect voor dagen waarop je de deur uitgaat in een jas, maar dan ontdekt dat die eigenlijk toch te warm is. Dan is de bodywarmer ideaal."

Makkelijk te combineren

Ook modejournalist Pim Spoor van tijdschrift Elle ziet de trend veel voorbijkomen. "Ze zijn makkelijk te combineren en kunnen net dat beetje extra toevoegen aan een outfit. Het is wat anders dan een standaard jasje", zegt hij tegen Editie NL. "In de festivalscene zie je soms echt coole varianten. Die neigen dan al meer naar gilets dan naar bodywarmers."

Wat
Lees ook:
Wat maakt kleding tijdloos? 'Mag niet te uitgesproken zijn'

Waar de trend vandaan komt? "Ik denk dat het te maken heeft met het succes van series zoals Succession", zegt Spoor. "Het lijkt alsof het 'yuppen'-stijltje van vroeger een comeback maakt en de bodywarmer het nieuwe uniform is. Je ziet ze ook van dure merken."

Praktisch of mooi?

Zelf is de modejournalist er niet weg van. "Ik vind ze eerlijk gezegd niet erg stijlvol. Het is in feite gewoon een praktisch item om jezelf warm te houden. De bodywarmer is niet heel spannend."

Hij vindt het een hiërarchisch kledingstuk. "De mensen die ze dragen lijken een beetje snobistisch en stralen iets hooghartigs uit. In Succession gaat het tenslotte allemaal om de rijken. Dat past wel bij het beeld. Het lijkt vooral in de smaak te vallen bij jonge mannen in Amsterdam."

Imago

Corbeek denkt dat de bodywarmer dat imago inmiddels wel achter zich heeft gelaten. "Het is helemaal niet meer kakkineus. Vroeger was hij voor het type op de golfbaan, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Nu wordt hij gedragen door alle soorten mensen. Van gepensioneerde stellen op de fiets tot jongelui die naar een festival gaan."